چاکراها چه نقاطی هستند؟
در هر انسان یک نیروی بالقوه وجود دارد. اگر این نیرو نباشد انسان نمیتواند به بهترین شکل زندگی کند. اگر همین حالا چشمان خود را ببندید، ارتباط خود با محیط اطراف را حس خواهید کرد. بدن ما با طبیعت و کیهان مرتبط است. شاید بگویید که هر ارتباطی از طریق یک مسیر پدید میآید. بله، کاملاً درست است. بدن ما از طریق چاکراها، انرژی مورد نیاز خود را از محیط اطراف دریافت میکند.
چاکراها در بدن نه تنها نقش مسیر را ایفا میکنند، بلکه آنها مسئول توزیع و پخش نیز به حساب میآیند! این نقاط انرژی دریافتی را وارد جریان انرژی بدن کرده و امواج مورد نیاز نقاط مختلف را تأمین میکنند. سپس، چاکراها این امواج را به محیط اطراف خود گسیل میکنند. در نتیجه، بدن ما از طریق چندین چاکرا با کیهان در ارتباط است. یادمان نرود که این ارتباط، یک ارتباط دو سویه به حساب میآید.
چاکراها چه چیزی هستند؟
واژۀ چاکرا به 600 تا 2000 سال پیش برمیگردد. شاید برایتان جالب باشد که این واژه در اصل کاکرا بوده است. این واژه در زبان باستانی مردم هندوستان، یعنی زبان سانسکریت به معنای چرخ است. مفهوم چرخ به نقاط انرژی در بدن انسان اشاره دارد. همچنین واژۀ چاکرا به اصطلاحِ چاکراوارتی اشاره دارد. یعنی پادشاهی که از مرکز، چرخهای امپراتوری گستردهاش را میچرخاند و میچرخاند. (اداره میکند.)
همچنین برخی از افراد بر این باورند که واژۀ چاکرا به یک دیسک اشاره دارد. در اینجا دیسک، مَجاز از خورشید است. همان طور که میدانید، خورشید مرکز انرژی و مدیرعامل منظومۀ شمسی به شمار میرود. به همین ترتیب، چاکراها نیز در بدن، وظیفۀ مدیریت جریان انرژی را به عهده دارند.
ابعاد بدن
در طب هندی، زندگی انسان در دو بعد جریان دارد. طبق این باور، ما دو بدن داریم؛ بدن فیزیکی (اِستولا ساریرا) و بدن نامشهود(سوکْشْما ساریرا). بدن نامشهود از انرژی تشکیل شده و بدن فیزیکی ماده است. بر همین اساس، بدن فیزیکی با بدن نامشهود در ارتباط است و این دو بر روی یکدیگر تأثیر میگذارند.
بدن نامشهود دارای کانالهای انرژی است که به آنها نادی میگویند. این کانالهای انرژی همان چاکراهای خودمان هستند. این نقاط انرژی مسیرهایی هستند که ارتباط ما با جهان اطراف را ممکن میسازند. انرژی از طریق چاکرا وارد بدن ما شده و از همین مسیر هم به محیط اطراف گسیل میشود. در نتیجه، میان بدن و طبیعت یک چرخه پدید میآید.
انرژی حاضر در هر چاکرا بر روی یک نقطه از بدن تأثیر میگذارد. اگر چاکرا بسته شود یا تعادل انرژی در آن بر هم بخورد، همان نقطه از بدن دچار مشکل میشود. پس اگر چاکراها باز بوده و دارای انرژی کافی باشند، انرژی حیات در بدن به جریان درمیآید.
وظایف چاکراها
در واقع وظیفۀ چاکراها جذب، تجزیه و توزیع انرژی حیات است. اگر ما از زاویۀ شارش و جریان به این نقاط نگاه کنیم و تأثیرات انرژی حیات را نیز در نظر بگیریم، این نقاط مسئول فعالیت صحیح بدن و اعضای مختلف آن هستند.
همان طور که میدانید، در بدن فیزیکی ما اعضایی مانند قلب و مغز وجود دارند که حیاتی هستند. با این حال، دیگر اعضای بدن از اهمیت کمتری برخوردار هستند. دقیقاً به همین شکل، برخی از چاکراها اصلی و برخی از آنها فرعی هستند. برخی از این نقاط بزرگ بوده و برخی به اصطلاح جثۀ کوچکتری دارند.
طبق باورهای مختلف تعداد چاکراهای بدن متفاوت هستند. اگر بخواهیم برای تعداد چاکرا یک حداقل و یک حداکثر در نظر بگیریم، به اعداد جالبی میرسیم. در بدن انسان حداقل 114 چاکرا و حداکثر 88000 چاکرا وجود دارد.
ما 40 چاکرای فرعی داریم. مهمترین آنها در پشت گردن، طحال، کف دستها و کف پاها قرار گرفتهاند. با این حال، فقط هفت چاکرای اصلی در بدن ما وجود دارند. این هفت چاکرا در امتداد ستون فقرات هستند. این نقاط هفتگانه مراکز انرژی در بدن به شمار میروند. آنها خورشیدِ منظومۀ انرژی هستند که بر روی عواطف، خلق و خو، احساسات و حتی آگاهی ما تأثیر میگذارند.
محل قرارگیری دقیق چاکراها
چاکراها فیزیکی نبوده و ماهیت مادی ندارند. با این حال، مکانهای دقیق آنها در بدن مشخص شدهاند. این نقاط در بخش خودمختار دستگاه عصبی، بخش مرکزی آن و دستگاه درونریز (غدد درونریز) قرار دارند. شاید برایتان سؤال پیش بیاید که اگر نقاط انرژی ماهیت مادی ندارند، چگونه میتوانند اعضای فیزیکی بدن را تحت تأثیر قرار دهند.
چاکراها بر روی نزدیکترین بخش فیزیکی تأثیر میگذارند که در اطرافشان قرار دارند. در سیستم عصبی مرکزی، این نقاط از طریق اتصالات منفذدار با بخشهای فیزیکی بدن در ارتباط هستند. این اتصالات در سلولهای اطراف چاکراها قرار دارند.
اگر بخواهیم اتصالات منفذدار را به بهترین شکل ممکن تعریف کنیم، باید از طب سوزنی و طب سنتی چین کمک بگیریم. نقاط طب سوزنی از طریق مِریدینها با هم در ارتباط هستند. مریدینها مسیرهایی محسوب میشوند که انرژی حیات یا همان «چی» را به سرتاسر بدن منتقل میکنند. این مسیرها شامل سلولهای خاصی میشوند که حاوی مقدار زیادی از اتصالات منفذدار هستند. از آنجا که این اتصالات قابلیت هدایت الکتریکی را دارا هستند، چاکراها نیز از طریق همانها امواج را گسیل میکنند. در نتیجه، اتصالات منفذدار پلی هستند که ارتباط میان نقاط انرژی و بدن فیزیکی را برقرار میکنند.
چاکراهای اصلی
چاکراهای اصلی مراکز انرژی در حال گردش هستند که شکلی گرد دارند. قطر چاکراهای اصلی تقریباً به 7 تا 10 سانتیمتر میرسد. این مناطق اعضای حیاتی بدن فیزیکی را کنترل میکنند. آنها به اصطلاح مسئول برقرسانی و به طور دقیق مسئول توزیع انرژی در مهمترین اعضای بدن هستند. اگر چاکراها به درستی به فعالیت خود ادامه ندهند، اعضای حیاتی بدن ضعیف یا بیمار میشوند. زیرا این اعضا برای ادامۀ کار انرژی کافی ندارند.
دکلهایی به نام چاکرا
چاکراها درست مانند وسایل ارتباطی که با ماهوارهها در ارتباط هستند، قسمتهایی قیفیشکل به حساب میآیند که به سمت محیط اطراف انرژی ساطع کرده و آن را جذب میکنند. این قیفها همواره در حال پردازش هستند. آنها به طور دائمی گشت میزنند و در تلاش هستند تا انرژیهای اطراف را وارد بدن ما کنند.
ما هفت چاکرای اصلی داریم. این نقاط با اعضای فیزیکی بدن در ارتباط هستند و با رنگهای مختلف شناخته میشوند. در انواع بیماریهای جسمی و روانی، سرعت چرخش چاکراها کاهش مییابند. این افت سرعت باعث میشود تا میزان دسترسی بدن به انرژی کم شود. در نتیجه، غدد و اندام اطراف چاکرا آسیب میبینند.
اگر چاکراها به خوبی چرخش پیدا نکنند، سلامت عاطفی و روانی ما دچار افت میشود. به بیان دیگر ما زمانی میتوانیم یک فرد را از لحاظ جسمی و روحی سالم بدانیم که نقاط انرژی وی دچار مشکل نشده باشند.
تنها زمانی انرژی کافی به چاکراها میرسد که آنها باز باشند. هر چاکرا باید با سرعتی مطلوب گردش پیدا کرده و انرژی کافی را به اعضای بدن منتقل کند. به این ترتیب، سلامت جسمی، روانی و عاطفی شخص تضمین میشود.
گروهها
چاکراهای اصلی به سه گروه تقسیم میشوند. چاکراهای پایینی، چاکراهای بالایی و تک چاکرای مرکزی. چاکراهای پایینی شامل چاکراهای 1، 2 و 3 میشوند. این سه چاکرا غریزۀ بقا و دیگر غرایز جسمی را کنترل میکنند. چاکراهای بالایی از چاکرای 5، 6 و 7 تشکیل میشوند. این گروه افکار، آگاهی و به طور کلی ویژگیهای روانی ما را مدیریت میکنند. در این بین، یک چاکرا تنها میماند که به آن چاکرای مرکزی میگویند. این چاکرا که در واقع همان چاکرای 4 میباشد، دو گروه پایینی و بالایی را به هم پیوند میزند. چاکرای مرکزی به شدت بر روی شرایط جسمانی و روانی ما تأثیرگذار است.
چاکراهای فرعی
قطر چاکراهای فرعی تقریباً به 2 تا 5 سانتیمتر میرسد. این چاکراها جثۀ بسیار کوچکتری دارند. آنها نقاط کماهمیتتر بدن فیزیکی را پوشش داده و مسئول توزیع انرژی به این نقاط هستند.
چاکراها از چه طریقی با بدن فیزیکی در ارتباط هستند؟
چاکراهای بدن از سه طریق غدد درون ریز، بخش مرکزی و بخش خودمختار دستگاه عصبی بر روی جسم تأثیر میگذارند. هر کدام از هفت چاکرای اصلی با یکی از هفت غدۀ درون ریز بدن مرتبط هستند. آنها همچنین با قسمت هایی از سیستم عصبی مرتبط هستند که شبکههای عصبی نامیده میشوند.
هر کدام از بخشهای مختلف بدن از طریق یک شبکۀ عصبی به سیستم عصبی مرتبط هستند. سپس هر چاکرا به یکی از شبکههای عصبی متصل میشود. پس هر چاکرا از طریق یک شبکۀ عصبی با قسمتی از بدن در ارتباط است.
چاکراها، نمایندۀ احساسات
بنابراین، تمامی احساسات، افکار و ادراک ما به هفت گروه طبقهبندی میشوند. هر کدام از این هفت گروه به یک چاکرا ربط دارند. پس چاکراها نه تنها به اعضای بدن مرتبط هستند، بلکه بر روی احساسات و تفکرات ما نیز تأثیر میگذارند. وقتی ذهن ما درگیر تنش میشود، این تنش یکی از چاکراها را دچار استرس میکند. این تنش از طریق یک شبکه عصبی وارد اندام متصل به آن شبکه میشود. اگر این تنشها لنگر انداخته و مدتهای مدیدی در بدن باقی بمانند، یکی از چاکراها بسته میشود. در نتیجه عملکرد یکی از اعضای بدن دچار اختلال شده و ما نیز به بیماری مبتلا میشویم.
تأثیر رنگها بر روی چاکراها
شاید برایتان جالب باشد که برای هر چاکرا رنگ خاصی در نظر گرفته شده است. هر کدام از این رنگها بر روی یک چاکرا تأثیر بیشتری میگذارند. یعنی اگر از رنگی بیشتر استفاده کنیم، چاکرای مربوط به آن رنگ بهبود یافته و امواج بیشتری را ساطع میکند.
تفاوت چاکراها در مردان و زنان
جهت چرخش چاکرا در مردان ساعتگرد است. طبق طب سنتی چین، این جهت در طبیعت نشاندهندۀ قدرت اراده، فعالیت و خصوصیاتی منفی همچون پرخاشگری و خشونت است. این مسئله غلبه و تسلط مردان را نشان میدهد.
در زنان چاکرا بر خلاف عقربههای ساعت میچرخند. در نگاه چینیها، این جهت نمایانگر پذیرش است.
جهت چرخش چاکراها از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر کسی در پی تقویت چاکرایی باشد، میتواند جهت چرخش آن را نیز در نظر بگیرد. برای مثال در رایحهدرمانی، مواد معطر را در جهت چرخش چاکراهای بدن حرکت میدهند. همچنین در سنگدرمانی نیز جهت چرخش چاکراها از اهمیت زیادی برخوردار است.
تأثیر ما از طریق چاکراها
چاکرا درست مانند آنتن، امواجی را دریافت میکند که با فرکانسهای امواج خودش همخوانی داشته باشد. این نقاط از طریق امواج، ما را به طبیعت و محیط اطراف متصل میکنند. چاکراها همچنین به اطراف ما نیز موج گسیل میکنند. در نتیجه، آنها در محیط اطراف ما باعث ایجاد تغییر میشوند. بنابراین، ما میتوانیم به صورت ارادی و غیرارادی پیام ارسال کرده و حتی دیگران، طبیعت اطراف و مواد را تحت تأثیر قرار دهیم. تأثیر ما میتواند مثبت و حتی منفی باشد.
مهارتهای بهبود چاکراها
برخی از چاکراها مراکز احساسات روانی هستند. از این رو بهبود فعالیت آنها موجب افزایش احساسات روانی میشوند. برای مثال، چاکراهای واقع در کف دست اینگونه هستند. اگر شما فعالیت این نقاط انرژی را توسعه دهید، انرژیهای لطیف و هالهها را بهتر احساس میکنید. شما با استفاده از تمرکز میتوانید این کار را به راحتی انجام دهید. البته به یاد داشته باشید که تمرینات و تکینکهای فعالسازیِ چاکراها بسیار متنوع هستند. یادگیری این مهارتها برای اشخاص مختلف متفاوت بوده و به استعداد و توانایی آنها بستگی دارد. امکان دارد که در طی چند ماه در این مهارتها استاد شوید یا چندین سال زمان ببرد.
ارکسترِ هفت چاکرای اصلی
با اینکه هر کدام از چاکراها ویژگی خاص خودشان را دارا هستند، همگی آنها در قالب یک گروه کار میکنند. یعنی اگر یک چاکرا تعادل خودش را از دست بدهد، فعالیت بقیۀ آنها دچار اختلال میشود. درست مانند یک ارکستر که اگر نوازندهای کار خودش را درست انجام ندهد، همهچیز از هم میپاشد.
نتیجهگیری
در پایان در نظر داشته باشید که چاکراها مراکز ارتباطی ما با انرژی کیهان به حساب میآیند. انرژی کائنات از طریق چاکراها و به ویژه هفت چاکرای اصلی وارد بدن فرد شده و از آن خارج میشود. بنابراین میتوان از چاکرادرمانی در راستای درمان انواع بیماریهای جسمی و روانی بهره برد. پس علاوه بر روشهای درمانی معرفی شده توسط پزشک، میتوان از چاکرادرمانی نیز برای ارتقای سلامت بیماران استفاده کرد.
مجموعۀ چاکراها به خوبی ارتباط میان بدن، طرز تفکر و انرژی را به ما اثبات میکنند. این مراکز انرژی، به شکلی ملموس و کاربردی ارتباط میان ذهن و بدن را به ما نشان میدهند. این ذهنیت به خوبی یادآور میشود که ما برای سلامتی به چه چیزی احتیاج داریم. آناتومی چاکراها نشاندهندۀ پتانسیل نامحدود ماست؛ ما میتوانیم رفتاری یکنواخت داشته و با این حال، رفتار خود را تغییر دهیم. ما میتوانیم انگیزه داشته باشیم و در عین حال تلاش کنیم. ما میتوانیم بیرونگرا بوده و در همین حین دلسوز باشیم.
منابع:
دیدگاهتان را بنویسید