مهارت مواجه با استرس ها
مهارت مواجهه با استرسها
در زمان مقابله با استرس و مواجهه با آن روش های متعددی وجود دارد که در اینجا به آنها اشاره می کنیم. استرس می تواند در صورت عدم مهار جسم و روح انسان را بسیار آزرده کند اثرات مخربی از خود به جای بگذارد.
• ایمان به خدا
به طور قطع یکی از راه های مقابله و مهار استرس اعتقاد قلبی به خداوند است. زمانی که خداوند را در قلب خود زنده نگاه داشته رابطه های معنوی بین خداوند و وجود خود برقرار می نماید در آرامشی عمیق غرق شده و با لذت تجربه اعتماد به خداوند هرگونه استرس و اضطراب مصون خواهید شد. در قرآن اشاره شده است کسانی که ایمان نمی آورند و قلب هایشان در یاد خداوند آرام است، آگاه هستند که تنها یاد خدا قلب ها را آرام می نماید.
• کم کردن عوامل استرس زا
عوامل مختلفی در طی روز و زندگی روزمره به ما فشار آورده و سبب بروز استرس در ما می گردد. ما باید با آگاهی دقیق عوامل استرس زا را شناسایی نماییم و با تشخیص درست خود سعی کنیم آنها را از بین ببریم. به طور مثال اگر جمعیت بسیار موجب استرس ما می گردد بهتر است برای تردد و انجام کار مورد نظر ساعات خلوت تری را انتخاب نماییم.
• اطلاعات در مورد رویدادهای اطراف
دانستن و نادیده انگاشتن اتفاقات و رویداد های اطراف ما، دلیل خرسندی و عدم وجود یک مشکل می باشد. برخی مواقع آن چیزی که ما به دلیل کم بودن آگاهی از آن در ذهنمان پرورش می دهیم بسیار بدتر از آن چیزی است که واقعاً رخ داده است.
• شرایط جسمی خود را در نظر گرفته و از آن آگاه باشید
علائم و نشانه های وجود دارد که باید به آنها توجه شود و در صورت بروز باید به دقت بررسی گردد. علائم و نشانه هایی مانند:
سردرد
آشفتگی و پریشانی
درد معده
عدم تمرکز
خستگی بیش از حد
و…
در بسیاری از موارد علائم فوق می تواند نشانه هایی از بروز استرس در فرد باشد این عوامل میتواند منجر به بروز اختلالات جدی تری همانند زخم معده، فشار خون بالا، بیماری های قلبی عروقی و… شود.
• برنامه های زندگی خود را اولویت بندی کنید
یکی از راه های کم کردن و مواجهه با استرسها اولویت بندی و برنامه ریزی در مورد وظایفی است که قرار است انجام شود.
زمانی که مختلف همزمان پیش روی ما قرار میگیرد ما را به زانو در آورده و توانایی حل آنها را نداریم. این عوامل میتواند باعث بروز فشار و نمایان شدن استرس گردد.
همچنین بی نظمی در کارها و بی برنامه گی سرمنشاء بروز تنش بوده و قادر است هر پروژه ای را شکست مواجه کند.
اولویت بندی مسائل بر اساس اهمیت آنها به ما این اجازه را می دهد که هر چیز را در زمان مناسب آن حل و برطرف نماییم. انجام امور به صورت اولویت بندی شده و به نوبت می تواند از فشار و استرس ما بکاهد.
• زمانی را در خارج از خانه سپری کنید
اختصاص دادن زمانی برای تفریح و گذراندن وقت خارج از خانه می تواند تنشها و استرسهای ما را کاهش دهد و یا از بروز و پیشرفت آن جلوگیری نماید.
• زمان خود را تنظیم کنید
به دلیل اهمیت و مقدار زمان کار و فعالیت روزانه، ما باید زمان خود را برنامهریزی کرده تا امورات ما به بهترین نحو و در زمان مناسب صورت پذیرد. اگر زمان کافی برای انجام فعالیت های ضروری و مهم را نداشته باشیم ممکن است تلاش نماییم که بیش از حد و بیهوده زمان خود را هدر دهیم. این عوامل سبب بروز استرس دائم و نگرانی همیشگی درمان میشود
• از ابزارهای اضافی دوری نمایید
ابزارهای غیر ضروری و بی فایده در محیط اطراف ما قرار دارند. تجهیزات و وسایل اضافی و همچنین غافلگیر کننده ایجاد تنش و استرس می نماید .
• به اندازه کافی خواب شبانه داشته باشید
برای کم شدن استرس خواب کافی شبانه بسیار موثر است. بدن فرد نیاز به خواب مناسب و کافی برای ترمیم و جوانسازی خود دارد. هنگامی که در شب نمی خوابیم و تا دیر هنگام بیدار هستیم، این امر از جنبه های مختلف به جسم و روح ما آسیب می رساند. در زمانی که به رختخواب می روید بهتر است به سمت چپ دراز کشیده و نفس عمیق بکشید. در این حالت سمت راست بدن فعال تر می گردد.
• صبح زود از خواب بیدار شوید
تلاش داشته باشید که همیشه صبح زود از خواب بیدار شوید حتی اگر در روز تعطیل قرار دارید. بدین صورت است که زمان بیولوژیک بدن ما منظم خواهد شد و برنامه ای منظم برای خواب و بیداری تعیین می گردد. طی این فرایند پس از بیدار شدن از خواب احساس خوبی خواهیم داشت.
• تغییر دادن عادات استرس زا
باید به طور دقیق عادات خوب و بد خود را بشناسیم و درک درستی از آنها داشته باشیم. ما به راحتی می توانیم کسانی که سبب آزار و اذیت روحی ما می شوند کنار بگذاریم دچار استرس نگردیم. اگر امکان ترک این گونه افراد وجود ندارد باید تلاش نمایید که ذهنیت خود را تغییر دهید. حذف کردن ایا تغییر دادن عادات مصوب استرس یکی از روشهای موثر برای مقابله با آن است.
• با افراد استرس زا قطع رابطه نمایید
شما می توانید از افرادی که در حال مبارزه با شما هستند دوری کنید. اگر توان ترک و یا عدم رویارویی با آنها را ندارید ارتباطات خود را با آن ها کاهش دهید.
• از رقابت با دیگران دست بکشید
رقابت و چشم و همچشمی در محل کار یا اجتماع می تواند منبع عظیمی از استرس و فشار روانی باشد. شما ممکن است با افرادی روبرو شوید که درگیر حسادت و خشم هستند. در واقع استرس در نتیجه حسادت و رقابت در وجود افراد رخنه میکند.
• استفاده صحیح از تکنولوژی
ابزارآلاتی مانند تلفن های همراه، رایانه، تبلت و… و می تواند ما را بیش از حد به خود مشغول کند و درگیری بیش از حد ما و جدی گرفتن بیش از اندازه آن میتواند به امری تنشزا و سرگرم کننده آرامش بدل شود.زمانی باید از این وسایل استفاده شود که بتواند جایگاه فعلی و کاری ما را ارتقا دهد.
• به چشم ها استراحت دهید
آیا به مدت طولانی تلویزیون نگاه می کنید یا ساعت ها جلوی مانیتور نشستهاید؟
به یاد داشته باشید که باید چشمان خود را ببندید هرچند به مدت زمان اندک.
در زمانی که چشمان خود را از عوامل اینچنینی دور می کنیم بهتر است به آسمان یا درختان نگاه کنیم. اگر همچین مناظری در اختیار شما نبود می توانید به عکس یا تصویر آرامبخش که بر روی دیوار نصب کرده اید چشم بدوزید. سعی نمایید بیشتر رنگ هایی را مشاهده کنید که از طیف رنگهای آبی و سبز است زیرا این رنگ ها آرام بخش بوده و استرس را از بین میبرند.
• مشکلات را بپذیرید
باید پذیرفت که در بسیاری از مواقع و بروز سختی ها و دشواری ها شرایطی وجود دارد که غیر قابل تغییر است و ما توان دخل و تصرف در آن را نداریم. مشکلات را بپذیرید تا با استرس کمتر زندگی کنید
• ورزش کنید
یکی دیگر از راه های مواجهه با استرس انجام حرکت های ورزشی است. تحقیقات اینگونه نشان داده است که افراد ورزشکار کمتر از دیگران تحت تاثیر فشار و استرس قرار گرفته و نیز کمتر دچار افسردگی می شوند.
همچنین تمرینات هوازی افسردگی، اضطراب، اختلالات فکری و خستگی بیش از حد را از بین میبرد. همچنین پیاده روی به صورت سریع به مدت نیم ساعت در روز می تواند حداقل ۱۵ درصد از استرس ما کم کند.
• پیاده روی فراموش نشود
طبق تحقیقات دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد مشخص شده است که افرادی که چندین بار در هفته روی دارند، فشار خون کمتری داشته، خواب مناسبی دارند و همچنین در مقابل بیماری های جسمی و روانی مخصوصاً استرس مصون هستند. همچنین گوش دادن به آهنگ آرام بخش میتواند پیادهروی را لذت بخش تر کند.
• تنفس صحیح
یکی از عوامل کاهش استرس تنفس صحیح و اکسیژن رسانی به مغز و اعضای بدن است. با آموختن تلفظ صحیح به نحوی که هوا به داخل ریه کشیده شود و پس از چند ثانیه حبس به بیرون هدایت شود، می تواند دشمن استرس باشد.
• دقت به نحوه تغذیه
تغذیه و خوراک مناسب بسیار مهم است. تغذیه مناسب می تواند به خوبی انرژی مورد نیاز بدن را تامین نماید کمتر باعث میشود که عصبی شویم.
سعی کنید همیشه غذاهای سالمی چون کرفس، انواع میوه جات، کربوهیدرات ها، سبزیجات و حبوبات را مصرف نمایید.
اجتناب و دوری از موادی چون نمک، شکر، چربی ها، غذاهای سرخ شده و… می تواند کاهش استرس کمک نماید.
همچنین نوشیدن مقادیر زیاد آب و عدم مصرف بیش از حد چای و قهوه به همراه نوشیدنی های گازدار می تواند نقش موثری در کاهش استرس و بازگشت آرامش به فرد داشته باشد.
• آرامش در هنگام صرف غذا
در هنگام صرف غذا آرامش کافی داشته باشید. در این زمان بهتر است از عجله پرهیز نموده و شنیدن رادیو، دیدن تلویزیون، خواندن اخبار و… را بیخیال شوید.
• گسترش روابط اجتماعی
زمانی که تحت فشارهای روانی و استرس قرار می گیریم ناخواسته نشینی و پناه گرفتن مبادرت می کنیم. اما همنشینی با یک دوست خوب و بیان مشکلات می تواند آرام بخش بوده و از شدت استرس ما بکاهد.
• خشم خود را بیرون بریزید
عمل افشای خود به اعتقاد کارشناسان می تواند استرس را از میان بردارد. مانند نوشتن احساسات در یک دفترچه، صحبت کردن و ضبط کردن کلام باعث می شود که استرس های روانی به دلیل مسائل شخصی و کاری برطرف گردد و زمینه فکر منطقی راجع به آنها و پیدا کردن راه حل مناسب فراهم گردد.
• مثبت اندیش باشید
تفکر مثبت و انرژی بخش باعث میشود از استرس و تغییرات فیزیولوژیکی در اثر آن در امان بمانیم. بسیاری از استرس هایی که به ما تحمیل میشود به خاطر احساسات منفی است که در اطراف ما وجود دارد. سعی کنید به چیزهایی که دوست دارید فکر کنید. با تمرکز بر موضوعات آرامش بخش ذهن خود را آرام نموده و استرس را به خوبی مهار نمایید.
• به زمان حال فکر کنید
اگر ما بتوانیم ذهن خود را به زمان حال حاضر معطوف نماییم، قادر خواهیم بود به آرامش درونی دست یابیم.
درباره عرفان کیهانی نژاد
عرفان کیهانی نژاد متخصص دیجیتال مارکتینگ میباشد که اکنون در این وبسایت به مدیریت سئو و بهینه سازی این وبسایت پرداخته
سایر نوشته های عرفان کیهانی نژاد
دیدگاهتان را بنویسید