مهارت تفکر خلاق
مهارت تفکر خلاق
بعضی از افراد هستند که همیشه در حال خلق ایده های جدیدی هستند و اندیشه خلاقانه دارند اما در مقابل افرادی هستند که نمیتوانند به راحتی این کار را انجام دهند. تفکر خلاق می تواند در زندگی بسیار نقش حیاتی داشته و شرایط پیشرفت فرد را به وجود آورد.
افراد نامبرده در بالا توانایی استفاده از تفکر خلاق را دارند. تفکر خلاق توانایی نگاه متفاوت به همه چیز است و یافتن راه حل های جدید در هر شرایطی است.
1
مهارت تفکر خلاق تنها برای هنرمندان نبوده و همه افراد می توانند از آن بهره ببرند.
همه افراد می توانند با داشتن تفکر خلاق مهارت و تکنیک های مفیدی را کشف و از آن برای نوآوری و حل مسائل استفاده کنند. در ادامه بیشتر راجع به تفکر خلاق و راه های پرورش آن خواهیم پرداخت.
عملکرد مغز و تفکر خلاق
در سالیان اخیر و گذشته همواره تحقیقات گسترده ای راجع به مغز انجام شده است نتایج جالبی نیز به همراه داشته است:
• مغز انسان پیچیدگی و تغییر را دوست دارد:
نوزاد انسان از همان ابتدا دوست دارد چیز های پیچیده و در حال تغییر ببیند. تکان خوردن برگ درختان بیشتر لذت میبرد چیزهایی ساده هستند ثابت قرار دارند. علاقه به پیچیدگی و تغییر در نهاد انسان وجود دارد.
• یادگیری، یادگیری خلق می کند:
هر چه شما بیشتر یاد بگیرید این کار برای شما راحت تر خواهد شد به ویژه آنکه در یک موضوع خاص کار استمرار پیدا کند زیرا مغز شما هر دفعه اطلاعات بیشتری را برای ساخت یک تصویر دریافت می کند. مغز انسان جذب ساختارها و الگوهای میشود و تمایل دارد اطلاعات بیشتری راجع به آنها کسب کند که بتواند آنها را اطلاعات قبلی مرتبط سازد. کسب توانایی اینگونه اطلاعات سبب می شود که تفکر خلاق به وجود آید.
• مغز بر اساس اطلاعات موجود فرضیات مختلف به وجود می آورد:
اگر مغز شما به طوری موثر تحلیل نماید قادر خواهد بود که بفهمد چه اتفاقی در حال رخ دادن است. مغز به دنبال مدلهای ذهنی خود است که امری مفید است زیرا شما را توانمند کرده تا تجربه های خود را اجرا و تامین دهید. اما باید مراقب بود که مغزتان شما را اسیر تجربیات قبلی نکند.
2
• مغز تمایل به کشف معانی و ارتباطات موجود است:
مغز انسان همان مقدار که پیچیدگی و تغییر را دوست دارد عاشق الگوها نیز هست. به طور مثال ما شعر هایی که دارای قافیه هستند را راحت تر حفظ میکنیم تا اشعارنو. مغز همواره سعی می کند در هر موضوعی یک الگو به وجود آورد و آن را راحت تر به خاطر بسپارد بتواند آنرا با موضوعات و اطلاعات قبلی پیوند بزند. این عادت سبب به وجود آوردن شرایطی است که زمانی که الگوی وجود ندارد ر میکنیم که آن را میبینیم. موردی مثل توهم توطئه به دلیل همین عادت ذهن است.
• مغز بازی را دوست دارد:
یکی از دلایلی که مغز جستجویی الگوها را دوست دارد از همین موضوع است و به همین دلیل است که ما از هک کردن جدول و پازل لذت می بریم. بازی ها می تواند تفکر خلاق می شود و باید به آن اجازه بدهیم که ذهن ما را درگیر نماید زیرا لذت بازی در ذات انسان ها نهفته است.
• مراقبه مغز خود باشید:
به خاطر داشته باشید که اگر در شرایطی مانند گرسنگی و تشنگی قرار بگیرید مغز به درستی به وظایف خود عمل نمی کند زیرا درگیر نیاز های فیزیکی بدن شما شده و نمی تواند به موضوعات دیگر برسد. شرایطی مانند ترس و استرس نیز می تواند بر عملکرد مناسب مغز شما تاثیر بگذارد. برای اینکه مغز همیشه در شرایط سخت مانند امتحان اخلاق عمل کند می توانید آن را با ورزش مرتب، تغذیه سالم، خواب کافی و مناسب و شرکت در فعالیت های سرگرم کننده تقویت نمایید. این امور باعث میشود عملکرد مغز افزایش یافته و در شرایط مختلف به خوبی به یاری شما آید.
چگونه نیمکره راست مغز را درگیر نماییم
طبق تحقیقات عملکرد نیمکره های مغز با هم متفاوت است. نیمکره چپ مغز بر اساس منطق و نظم بوده و نیمکره راست به جنبههای خلاقانه و هنرمندانه تمرکز دارد.
شاید این دیدگاه کمی افراطی به نظر برسد اما شواهد نشان از این دارد که فعالیتهای بدنی موثر می تواند به بخش خلاق مغز کمک نماید تا شما متفاوت فکر کنید.
3
برای دستیابی به این منظوربه عنوان مثال میتوانید شکلی سه بعدی مانند یک بادکنک را ترسیم نمایید. تمرین می تواند فردی و جمعی باشد.
راه حل بعدی چیزی برای کشیدن تصویری سه بعدی است، شما می توانید از انواع لگو، پازل، جورچین و… برای تقویت تفکر خلاق استفاده نمایید.
خلق و ساختن اشیا دست ساز و استفاده از بخش آگاهانه ذهن در تصورات فضایی، می تواند برای پیدا کردن راه حل به ضمیر ناخودآگاه شما کمک کند.
تفکر خلاق چیست؟
به عبارتی ساده راه حلی است برای رویت مشکلات یو موقعیت ها، از دریچه ای تازه و ارائه کردن راه حل های غیر مستقیم که ممکن است در ابتدا خوشایند به نظر نرسند. این فرایند تواند با جلسات ایده پردازی شده و به صورت سازمان یافته مانند تفکرجانبی شکل بگیرد.
در واقع خلاقیت توانایی به وجود آوردن چیزهای جدیدی است می تواند در قالب آثار مثل نقاشی، موسیقی و… خود را نشان دهد.
انسان همیشه به تفکر خلاق نیازمند است زیرا مغز به طور ذاتی تمایل به انتخاب میان بردارد. زمانی که اطلاعاتی در ذهن داریم علاقه مند هستیم که آنها را با تجربیات قبلی تکرار نماییم. همیشه مجبور نیستیم برای غذا خوردن استفاده از قاشق و چنگال را بیاموزیم. اما این کار می تواند باعث شود که به آنچه که انجام میدهیم فکر نکنیم.
اما می شود در همه شرایط خلاقانه اندیشید و نسبت به شرایط دید متفاوتی داشت. افراد خلاق در حال پرسیدن این هستند چگونه می شود و آیا می شود کاری را با روش دیگر نیز انجام داد؟
4
موقعیت های استفاده از مهارت تفکر خلاق
• زمانی که با مشکل بزرگی مواجه می شوید و نمی توانید روشی دقیق را برای رسیدن به هدف پیدا کنید.
• زمانی که تغییری در حال شکل گیری است و نمی توانید از آنچه که پیش روی شماست آگاه شوید.
• زمانی که اختلاف نظر زیاد در مورد اتفاقات پیش روی و آینده وجود داشته و اینگونه به نظر برسد که اعضای تیم نمی توانند بدون تلاش زیاد به سازش برسند.
• زمانی که به چیزی جدید احتیاج داشته که قبلاً آن را امتحان نکرده اید و از آن مطمئن نیستید.
تکنیک های تفکر خلاق
تفکر خلاق توانایی فکر در مورد مشکلات و مسائلی با روشی نسبتا متفاوت به جهت حلق راه حل های نوین است. تفکر خلاق در همه زمینه ها و حتی مراحل حل مسئله نیز کاربرد دارد.
ممکن است در نگاه اول برخی از تکنیک ها و راه حل های تفکر خلاق خنده دار به نظر برسد اما در بسیاری از موارد در آنها اصولی به کار گرفته شده است که از نتایج آن غافلگیر خواهید شد.
در ادامه ۵ تکنیک های مهم تفکر خلاق را به شما معرفی می کنیم:
• طوفان فکری :
بهترین راه برای داشتن یک ایده خوب، داشتن ایده های زیاد است.
طوفان فکری های تفکر خلاق بوده که به تجمع افراد و خلق ایده های مختلف می پردازد. ابتدا ایده های مختلف و بسیار بیان می شود و سپس ایده هایی که خوب نیستند کنار گذاشته میشوند.
قوانین اجرای طوفان فکری به شرح زیر است:
هر کس حرفی برای گفتن دارد.
همه ایده ها ارزش یکسانی دارند.
انتقاد نسبت به نظر و عقیده دیگران مجاز نیست.
هرکس یک ایده را دنبال می کند و از آن برای ایده های جدید بهره می برد و زمانی که نتیجه نهایی رسید سراغ ایده جدید میرود فرآیند باید تکرار شود.
شرکت کنندگان می توانند آزادانه ایدههای غیر مرتبط را نیز ارائه دهند که در ادامه می توانند با افراد مرتبط تشکیل گروه دهند.
در این بین توافق می گردد که پس از دوره اول طوفان فکری باز، دور ه ای به ارزیابی این ایده ها اختصاص داده شود و سوالات و انتقادات مطرح گردد.
لازم است زمان زیاد و کافی به طوفان فکری اختصاص پیدا کند. زمانی که فکر میکنید یک ایده خوب پیدا کردهاید، باز هم باید به جستجو ادامه دهید. باید بدانید که به ندرت پیش آمده است که ایده اول، بهترین باشد.
• نقشه ذهنی:
یکی از تکنیکهای تفکر خلاق بوده که اولین بار توسط تونی بوزان مطرح گردید و توسط افراد مختلف تکمیل شد.
5
در نقشه ذهنی از کلمات مرتبط یا خطوط استفاده میشود و برای نمایش اطلاعات زیاد و به هم پیوسته بسیار مناسب است. میتوان از آن برای یادداشت برداری در جلسات نیز استفاده کرد. در بیشتر موارد نقشه ذهنی با یک کلمه واحد در مرکز شروع شده و ایده ها و مسائل مرتبط به آن، از آن منشعب می گردند.
• تصاویر غنی:
این تصاویر نمایی بصری از نقشه برداری ذهن است. البته در کنار آن می شود از کلمات نیز استفاده کرد اما اگر از تصاویر استفاده کنید تفکری خلاق تر خواهید داشت.
این تصاویر ذهنی شما را به استفاده از نماد و رنگ نیز تغییر می کنند. استفاده از هر چیزی که بتواند تصویری واقعی تر جلوه دهد و موقعیت را به طور متفاوتی نشان دهد.
• تجسم آینده:
از تکنیک های دیگر تفکر خلاق تجسم آینده است که یک کمدین گروهی جالب در زمان بروز تغییرات می باشد. روش بدین گونه است که:
دیوار با تکه های بزرگ پوشانده شود. از گروه بخواهید از سنتی از دیوار شروع کرده و وضعیت در زمان حال را به طور تصویری بیان کنند. استفاده از هیچ کلمه ای مجاز نیست. فقط باید مفهوم به صورت تصویری باشد. حال بخواهید موقعیت ایده آل مورد نظر در آینده را ترسیم کنند. همچنان استفاده از کلمه ممنوع است. بعد از این مرحله پلی بزرگ و نیم دایره ای شکل بین حال و آینده ترسیم نمایید و از افراد گروه بخواهید برای رسیدن از این سو به آن سو اتفاقاتی که باید اتفاق میافتد را بکشند. افراد گروه از فعالیتی که باید انجام شود آگاه می گردند و میتواند چشم اندازی جدید شما برای خلق ایده های خلاقانه بدهد.
6
موقعیت های ایفای نقش
موقعیت های ایفای نقش یکی از دوره های توسعه مدیریت به حساب می آید که نتایج بسیار خوبی داشته است. به نوعی می توان آن را یکی از تکنیکهای تفکر خلاق نیز نامید.
در این روش توسط پرسنل تکنیکهای انجام می شود که نتیجه آن پویایی گروه است. روش قدرتمند بوده که می تواند منجر به اوج گیری احساسات شود. افرادی که برای نقش رهبری نیز تمرین میکنند میتوانند از آن نتایج بسیار قابل توجهی بگیرند.
ابعاد تفکر خلاق
مهارت تفکر خلاق به شکلهای مختلفی بیان میگردد که به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:
1- تحلیل:
قبل از فکر کردن خلاقانه راجع به یک مسئله لازم است که به خوبی آن را درک نمایید. برای درک مسئله باید توانایی بررسی دقیق و درک مسائل را داشته باشید. موضوع کاری باشد خواه یک معادله، لازم است که آن را تحلیل کنید.
2- ذهن باز و روشن:
برای این که بتوانید تفکر خلاق داشته باشید باید کلیه فرضیات و پیشنهادهای خود را کنار گذاشته و به شکل جدید به مسائل نگاه کنید. وقتی با ذهن باز به سراغ موضوعات می روید خواهی توانست دید خلاقانه ای به آن داشته باشید.
3- حل مسئله:
اکثر کارفرمایان خواهان کارمندی هستند که خلاق باشد بتواند در حل مسائل پیش آمده به آنها کمک بکند. فرد خلاق پیش از آنکه از دیگران کمک بخواهد روشی برای آن پیدا میکند.
4- سازماندهی:
نظم و سازماندهی یکی از ضروریات تفکر خلاق است. زمانی که به دنبال ایده های جدید هستید ممکن است مقداری به بینظمی و آشفتگی احتیاج داشته باشید، اما لازم است که ایده های شما دارای نظم باشد تا دیگران بتوانند آنها را درک کنند و آنگونه که شما می خواهید پیش بروند.
5- تعامل:
زمانی دیگران می توانند با ایده های خلاقانه شما ارتباط برقرار کنند و آن را درک نمایند، که شما بتوانید آنها را به بهترین شکل انتقال دهید. به عبارتی داشتن مهارت های ارتباطی در زمینه گفتار و نوشتار لازم و ضروری به نظر می رسد.
همچنین باید شنونده خوب باشید. اگر سوالی را مطرح کردید باید بتوانید به خوبی پاسخ ها گوش داده از میان آن ها راه حلی خلاقانه کشف نمایید.
فواید داشتن تفکر خلاق برای استخدام
مدیران و کارفرمایان امروزی دنبال افرادی اند که دارای تفکر خلاق هستند. این افراد میتوانند مزیت های فراوانی برای مجموعه داشته باشند. افراد حاضر در شرکت خلاقیت محور شاهد رشد و درآمد بیشتر مجموعه خواهند بود. زمانی که قصد استخدام دارید سوابق خلاقانه خود که توانسته است برای شما موفقیت به بار بیاورد را در نظر داشته باشید. در رزومه از کلمات و واژه های استفاده کنید خلاقیت شما را نشان دهد. برای روز مصاحبه مثال هایی را آماده کنید که بتواند خلاقیت شما را نشان دهد. اگر در پی فرصت های خلاقانه برای رسیدن به موفقیت شخصی هستید، میتوانید این رضایت را در موقعیتهای غیرقابل حذف و غافلگیر کننده پیدا کنید. هر شغلی که به شما واگذار گردید سعی کنید در صورت امکان آنرا به گونهای خلاقانه تغییر دهید.
7
تفکر خلاق در زندگی روزمره
علاوه بر زمینه های کاری شما می توانید با انجام تمرینات مرتبط، از خلاقیت خود در امور روزمره نیز بهره ببرید. در ادامه چند مورد بیان می شود:
• گسترش روابط اجتماعی، برای آشنایی با گروه های افراد گستردهتر:
ما انسان ها دوست داریم با افرادی که مثل ما فکر میکنند و دیدگاه یکسانی دارند ارتباط برقرار کنیم. در غیر این صورت فکر ما دچار رکود شده و انگیزه ها کمرنگ می گردد.
دیدار و یافتن افراد جدید اگر افکار مختلفی داشته باشند باعث می شود که که تفکر شخصی ما به چالش کشیده شده، بدون آنکه متوجه شویم که رخ داده است. اما اندک اندک در ابعاد گسترده تر تفکر و نگرش شما نیز تغییر می کند.
• تجربه چیزهای جدید و استقبال از فرصت ها:
طبق بررسیهایی که روی افراد ساکن در خارج و داخل کشور انجام شده بود مشخص گردید که، افرادی که در خارج از کشور بودند در استفاده از تفکر خلاق موفقتر عمل کردند و نیز توانسته اند از تفکر خلاق خود برای حل مشکلات سود ببرند. اینگونه افراد توانسته اند ازپوست های جدید و شرایط نو، استفاده کرده و به شکل خلاقانه از آن بهره ببرند.
• تفکری نو و به چالش کشیدن کلیشه ها:
مطالعات اثبات کرده است که افرادی که مطابق با کلیشه ها فکر نمیکنند توان استفاده بهتر توان استفاده از تفکر خلاق را دارند. وقتی که از کلیشه ها خارج شوید و از خود برای انجام کاری جدید سوال بپرسید، می توانید فرضیات خود را مشخص نموده و به طرز خلاقانه ترین فکر کنید.
• ارتباط با هنر ، تئاتر و موسیقی:
افرادی که به تئاتر و کنسرت موسیقی می روند و یا آنکه خود را با فعالیت های هنری و فرهنگی دیگر سرگرمی نمایند خلاقانه تر فکر می کنند. انجام این فعالیت ها سبب می شود که مسائل را از منظره نوحه جدید تری ببینیم و به خلاقیت های بیشتری فکر نماییم. اگر برای لذت بردن از هنر اوقاتی را اختصاص دهیم افق دید گسترده تری پیدا خواهیم کرد.
8
موانع پیشروی تفکر خلاق
طرز تفکر و نوع رفتار هایی هستند که تفکر خلاق را از شما سلب می کنند. در ادامه با این چند مورد آشنا میشویم :
• اعتقاد به اینکه حق با ماست
بیشتر افراد باهوش خلاق بودن برای آنها سخت است زیرا آنها عادت کرده اند که حق با آنها باشد. این افراد همیشه راه حل های درست و آماده داشتهاند. اما در محیط هایی با ابعاد بزرگتر این روش جواب نخواهد داد.
• منفی بافی و انتقاد از ایده دیگران
پایه تفکر خلاق اندیشیدن به امور غیر ممکن است حتی ایده هایی که قابل اجرا نباشد. اما همین ایده ها می توانند راههای جدیدی بسازند اگر به آنها اجازه خودنمایی بدهیم. منفی نگر بودن و مسخره کردن ایده های جدید کاری راحت تر است استفاده از آنهاست.
• باور اینکه خلاق نیستم
اینکه شما چگونه در مورد توانایی های خود می اندیشید مهم است. اگر به این باور برسید که انسان خلاق نیستید، نخواهید توانست تفکر خلاق داشته باشید. اگر باور داشته باشید که هر شخصی می تواند با کمی تشویق خلاقانه تر فکر کند، شما نیز میتوانید فردی خلاق باشید.
پرورش تفکر خلاق در یک تیم
برای این منظور باید فرهنگی خلاق در سازمان بهینه شود تا بتواند هدف و کسب و کار را به موفقیت های بزرگ برساند. در عصر حاضر برای پیشرفت شغلی، خلاقیت و ایده های جدید ضروری است.
شرکت های موفق دنیا وضعیت موجود با دقت نگاه میکنند و اگر مناسب نیافتند تصمیم به تغییر و استفاده از تکنولوژی های جدید گیرند. در برخی از موارد این تغییرات بسیار گسترده شده و صنعتی جدید خلق می گردد .به عنوان مثال یک شرکت مانند کیک استارتر برای اولین بار از فکر سرمایه گذاری جمعی همراه با پاداش، برای دور نمودن شکاف به وجود آمده در بازار استفاده نمود. شرکت اوبر معنا و مفهوم حمل و نقل را کلا دگرگون ساخت. شرکت تسلا نیز تکنولوژی ساخت خودرو را به سمت ایده های جدید و هیجان انگیز پیشبرد. در همه این موفقیت ها خلاقیت حرف اول را میزند.
9
داشتن تفکر خلاق در عرصه رقابت بسیار مهم است اما داشتن کارمندان و پرسنل ای که بتوانند متفاوت فکر کنند راحت نیست. در ادامه روش هایی را به شما پیشنهاد میدهیم تا بتوانید کار خلاقانه تیمی را در سازمان خود گسترش بدهید:
• به وجود آوردن فضای آزاد:
اگر فضا و بستری آزاد را مهیا نکنید افراد گروه نمی توانند ایده های خود را به خوبی نمایان و به اشتراک بگذارند. فراهم کردن فضای آزاد و پرانگیزه، سبب می شود که اعضای گروه از نقطه امن خود خارج شده و طور دیگر فکر کنند. فضای آزاد به معنای آزادی در نوع فکر کردن و فرهنگ محیط کار است به نحوی که اعضای گروه تمایل داشته باشند اهداف و آرزوهای وسیعتری را تجربه کنند.
اعضای یک تیم باید این حس را داشته باشند که صدای آنها شنیده شده و ایده ها و افکار آنها بدون عواقب به راحتی شنیده شود. کارفرما باید با کنجکاوی و اشتیاق حرف های دیگران را گوش داده و بدون موضع گیری آنها دقت کند. در صورت عدم تمایل نباید حرف طرف مقابل قطع گردد. بگذارید افراد ایده های جدید را امتحان کنند و بفهمند که به خوبی کار می کند یا خیر. ایده ها باید تست و اجرا شود و کارفرما می تواند به افراد فرصت امتحان بدهد.
• پرورش تفکر خلاق با تشویق و همکاری:
ممکن است ایده های خلاق توسط یک فرد بیان شود، اما اجرای آن نیاز به هم اندیشی افراد مختلف دارد. همکاری بعد مهمی از خلاقیت و تفکر طراحی است. همکاری به کلیه جوانب به تفکر اجازه ظهور می دهد و سوخت خلاقیت کار تیمی را مهیا می کند. ظهور و امتحان ایده ها بینش جدیدی به کسب و کار و محصولات میدهد تا محصول مورد قبول مشتریان واقع شود. با تشویق و همکاری اعضای خود آنها را به همکاری با یکدیگر و خلق راه های جدید تشویق کنید.
برای به وجود آوردن فرهنگ همکاری باید موانع را از سر راه برداشت که یکی از مهمترین آنها پاداش و سنجش سبک قدیمی است. اگر سازمان مبنای پاداش و موفقیت را بر عملکرد یک فرد بگذارد، همکاری دیگر اعضای سازمان شاید سخت باشد. بهتر است برای انجام کارهای گروهی نیز تشویق در نظر گرفته شود. موفقیت شما بر اساس فعالیتهای فردی و گروهی است.
• شفاف بودن:
یک ایده بزرگ که هدفی نداشته باشد تنها یک رویای بزرگ است. برای آنکه افراد بتوانند خلاقانه فکر کنند باید جوان به عدم قطعیت کاهش یابد. هر قدر افراد تیم بیشتر راجع به اهداف کسب و کار و فرصت ها بدانند، احساس سهیم بودن بیشتری در کار دارند و تمایل به مشارکت و بروز خلاقیت خواهند داشت.
10
پس برای پرورش تفکر خلاق در یک تیم باید به طور شفاف و صادقانه در مورد اهداف و مقاصد شرکت صحبت کنید. ارائه هدف واضح اعضای گروه اجازه داده تا به جای صرف وقت جهت فهمیدن اهداف سازمان، زمان خود را اختصاص به کشف راه های جدید کنند.
کارمندان شما بیشتر از آنچه که فکر می کنید متوجه بی صداقتی خواهند شد. اگر به اندازه کافی شفاف نباشید میزان مشارکت کارمندها کاهش خواهد یافت. کارمند بی انگیزه که مشارکت کمی دارد نمی تواند خلاق باشد.
شاید بتوان گفت تفاوت شرکتی که تاثیرات عظیم و بلند مدتی بر جامعه می گذارد و یک شرکت متوسط، در مقدار تفکر خلاق است. سعی نمایید برای پرورش خلاقیت و کسب و کار از ایده های ارائه شده نهایت استفاده را ببرید.
تقویت و رشد تفکر خلاق
درست است که افرادی نسبت به بقیه خلاقیت بیشتری دارند اما این نکته را به خاطر داشته باشید که خلاقیت مانند عضله می تواند با تمرین تقویت گردد.
1- تفکر در مورد موضوعاتی که شما را از حاشیه امن خارج می کند:
افراد دوست دارند در مورد کار و تجارت خود مطالعه نمایند. اما این مطالعات نمی تواند خلاقیت را تقویت نماید. شاید بتواند انگیزه بیشتری به شما داده و الهام بخش باشد. اگر دوست دارید به فردی خلاق تر باشید باید به سراغ موضوعاتی بروید که تا به حال به دنبال آنها نرفته اید. موضوعات جدید را بررسی و بازدید کنید به طور مثال کتابهایی در ژانرهای مختلف را مطالعه کنید، و حتی می توانید با افراد جدیدی ناهار بخورید و وقت خود را صرف کنید.
2- یک مقاله ۵۰۰ صفحه ای بدون موضوع بنویسید:
زمانی که نمی توانید افکارتان را متمرکز کنید یا ایده های جدید در سر ندارید از این تمرین سرگرم کننده استفاده کنید. صفحه خالی را در نظر گرفته و شروع به نوشتن کنید. بدون تیتر، بدون موضوع و ویرایش. بگذارید انگشتان و مغز تصمیم بگیرند که کلمات بعدی چه چیزی باید باشد. شاید متوجه شوید که در این میان با چیزهای عجیب غریب و دیوانه وار مواجه می شوید. اما به مرور شاهد افزایش انرژی و خلاقیت خواهید بود.
11
3- به سینما بروید و فیلم می بینید:
دیدن فیلم بر صفحه بزرگ می تواند حس و تجربه بی نظیر باشد و تفکر خلاق را تقویت کند. صفحه بزرگ با صداهایی که شما را احاطه کرده است شما را به دنیای دیگر برده و مطمئنا بعد از خروج از سینما ذهن شما پر از افکار و ایدههای جدید خواهد بود.
4 – تماس با افرادی که نمی شناسید:
شنیدن زندگی و داستان شخصی که نمی شناسید یک تجربه فوق العاده خواهد بود و دنیای جدیدی را برای شما شکل می دهد. چیزهای جدید یاد میگیرید و دیدگاههای نو را حس می کنید. تفکرات و دانش جدید می تواند در بهبود تفکر خلاق شما تاثیر مثبت بگذارد.
5- تقویت تفکر خلاق با تغییر رژیم غذایی:
شاید برای شما عجیب باشد اما مطالعات نشان داده است که رژیم غذایی بر نوع و نحوه تفکر انسان اثر می گذارد. دوست دارید متفاوت فکر کنید؟ پس اقدام کرده و سوخت سالم و متفاوتی را به بدن و مغز خود برسانید. مطمئن هستم که از نتایج جدید شگفت زده می شوید. رژیم غذایی درهای خلاقیت بیشتری را بر روی خود باز کرده و می توانید عملکردی بسیار بهتر داشته باشید.
12
6- تمرین جلسه طوفان فکری بدون ایده ه ای بد:
حداقل یک فرد دیگر را نیز به این جلسه دعوت نموده و این تمرین را به مدت ۴۵ تا ۶۰ دقیقه بدون هیچ انتقاد و هرگونه فناوری انجام دهید. موضوع را مطرح کرده و درباره آن گفتگو نمایید. همه ایده ها را روی کاغذ یادداشت کنید و هیچ کدام از آنها را نقد نکنید. باید شخصاً این کار را انجام داد و مطمئن بود که در زمان جلسه بازخورد و انرژی منفی وجود نداشته باشد. احتمال دارد در انتهای جلسه با ۱۰۰ ایده جالب و وحشتناک روبرو شوید اما حتماً یک یا دو ایده بسیار خوب نیز در آنها وجود دارد. هر قدر این کار را بیشتر انجام دهید عملکرد شما تقویت بیشتری خواهد شد.
به طور خلاصه قبل از آنکه در مورد مسئله ای به طور خلاقانه تفکر نمایید باید آن را به خوبی درک نمایید. برای داشتن تفکر خلاق باید تمام پیش داوری ها و فرضیات قبلی در ذهن را کنار گذاشته و به طرزی جدید و شیوه به مسائل نگاه کنید. نظم و سازماندهی از ضروریات خلاقیت است. این نکته را بدانید فرمایان خواهان افرادی هستند که تفکر خلاق دارند، زیرا این اشخاص هستند که میتوانند مزیت های بسیاری را به مجموعه وارد کنند. شما میتوانید در سوابق کاری خود حتماً راجع به مهارت خود در تفکر خلاق اشاره نموده و با مثال های دقیق و مستندی که می آورید دیگران را از وجود آن آگاه سازید.
13
تفکر خلاق از مهارت هایی است که می تواند زندگی شخصی و کاری افراد را دگرگون کرده و همچنین با بالا بردن بازده آن را از یکنواختی نیز خارج کند.
درباره عرفان کیهانی نژاد
عرفان کیهانی نژاد متخصص دیجیتال مارکتینگ میباشد که اکنون در این وبسایت به مدیریت سئو و بهینه سازی این وبسایت پرداخته
سایر نوشته های عرفان کیهانی نژاد
دیدگاهتان را بنویسید