مهارت بین فردی سازگارانه
مهارت روابط بین فردی سازگارانه
این مهارت یکی از مهارتهای ده گانه زندگی است که توسط سازمان جهانی بهداشت معرفی گشته است .
مهارت روابط بین فردی سازگارانه به انسان کمک میکند که قادر باشد رابطه مثبت و موثر افراد دیگر برقرار نماید. یکی از موارد مرتبط توان خلق است اعتماد و روابط صمیمی و دوستانه است. به وجود آمدن روابط تاثیر بسزایی در بهداشت روانی افراد و تامین شدن سلامت روانی و اجتماعی مفید است و اگر همراه با مهرورزی و اعتماد همراه گردد می تواند در محیطی مثل خانواده نقشی اساسی ایفا کند. از طرف دیگر تواند زمینه ای را فراهم کند که توانمندی های افراد در روابط صمیمی و سازگارانه متبلور گردد.
روابط بین فردی
در زمینه مهارت های بین فردی سازگارانه اجزایی وجود دارد که باید به آنها توجه بیشتری شود. این اجزا عبارتند از:
• همکاری و مشارکت در فعالیت ها و امور اجتماعی
• اعتماد به جمع های اجتماعی
• تشخیص دادن مرزها و حدود های بین فردی جهت ایجاد ارتباط و روابط دوستانه
• بروز کردن توانمندی و نقاط قوت اشخاص
• تشخیص آن که زمان شروع رابطه کی باشد و چه زمان خاتمه پیدا کند.
واضح و مشخص است که برای اینکه یک مهارت به درستی انجام شود باید از تکنیک های مختلف سود برده شود. عنوان مثال استفاده از تکنیک خنده و سکوت. خنده و سکوت ابزارهای پر قدرت هستند. خندیدن روشی برای حل بسیاری از مشکلات بوده و سکوت نیز روشی برای اجتناب کردن از آنها به حساب می آید.
افراد خنده رو قدرت جذب اجتماعی فراوان تری نسبت به دیگران دارند و همچنین این اشخاص قادر هستند که که شرایط را به درستی تشخیص دهند.
نکاتی طلایی در ارتباطات اجتماعی متقابل
• گوش دادن
به ظاهر گوش دادن به دیگران امری ساده است اما اگر شخصی نتواند فن گوش دادن را به درستی به کار بندد در ارتباط با دیگران دچار مشکل خواهد شد. شنونده بودن تنها به گوش دادن نیست و موارد متعددی را نیز شامل می گردد:
• گوینده چه کسی است؟
• دیدگاه او نسبت به مسئله مطروحه چه می باشد؟
• چه مسائلی این شخص را نگران می کند، احساسات وی چگونه است و چه انتظاری از ما دارد؟
– صادق و صریح بودن
صداقت و صراحت در روابط انسانی به شیوه ای نامحسوس بسیار بر روابط تاثیر گذار است. فرایند دیدنی یا شنیدنی نیست بلکه توسط دو طرف حس می گردد.
اگر رابطه دوطرفه فاقد صراحت و صداقت باشد حتماً زمان می گردد.
این نکته را به یاد داشته باشید که مبهم بودن و عدم صداقت در روابط انسانی سرچشمه بسیاری از مشکلات و مسائل ارتباطی بین طرفین است.
• همدلی و همدردی
زمانی که ما ما در ارتباط با شخصی هستیم افکار، آرزوها، تمایلات، ترس ها و نگرانی های خود را برای طرف مقابل ابراز می کنیم و نیازمندیم که دیگران درک درستی از ما داشته باشند و همچنین در مقابل احساسات با ما همدلی و همدردی کنند. همدردی یک تلاش است برای درک بهتر دنیای ذهنی طرف مقابل.
در یک رابطه همدلانه حتما لزومی ندارد که احساسات طرف مقابل را به طور کامل تسویه کنیم و همچنین نباید قضاوت و نتیجه گیری داشته باشیم. در زمان هم دردی شخص شنونده تلاش می کند احساسات و عواطف گوینده هم راستا شود. در همدلی شما تایید و موافقت حتمی با طرف مقابل ممکن است نداشته باشید. شما می توانید با شنیدن حرف ها و احساسات برای حل مسئله در کنار او حرکت نمایید.
• حفظ آرامش و احترام
در ارتباطات متقابل در موارد دیده می شود که شخص درصدد ارزیابی نظرات و افکار دیگران بر می آید و به طور مستقیم یا غیر مستقیم تمایل دارد که نظرات و احساسات خود را به دیگری تحمیل نماید. این گونه روابط نیز از دوام زیادی برخوردار نخواهند بود. ما در رابطه با شخص مقابل در صدد حل مسائل و مشکلات، رفع کردن تضادها و تعارضات، رد و بدل نمودن اطلاعات، درک بهتر خود و رفع نمودن نیازهای اجتماعی هستیم. روابطی ارزیابی طرف مقابل حرف اصلی را بزند اهداف نامبرده محقق نخواهد شد.
• ابراز مخالفت با روش صحیح
اگر بتوانیم این نکته را بپذیریم که دیگران مثل ما نیستند، نگاه خواهیم توانست با شیوه های مناسب با افرادی که نظر و عقاید متفاوت و مخالف ای با ما دارند تعامل داشته باشیم. به بیان دیگر بدون آنکه بحث و جدل که در بیشتر موارد با داد و فریاد و خشم همراه است، خواهیم توانست به نتیجه ای مناسب دست پیدا کنیم. یکی از روش های مناسب برخورد با عقاید مخالف خلع سلاح کردن است. در این شیوه شخص در سخنان طرف مقابل حقیقتی کشف می کند که لزومی ندارد که با آن موافق باشد. مقام موافقت و تایید آن موضوع صحبت خواهد کرد. انجام این کار بر شخص مقابل اثری بسیار آرام بخش دارد.
احتمال دارد روش خلع سلاح کارگر واقع نشده و جدل بیفایده صورت پذیرد.در این زمان است که در واقع شما پیروزمندانه از بحث خارج شدهاید و طرف مقابل شما نیز احساس پیروزمندانه ای دارد و حال شما شاهد این خواهید بود که شخص آمادگی بیشتری برای شنیدن حرفهای شما دارد.
لزومی ندارد که همیشه و ۱۰۰% حرفهای دیگران را نپذیریم و دقت داشته باشید که پاسخ های تحقیر آمیز ندهید زیرا اثری مطلوب به جایی نخواهد گذاشت.
• خودشناسی و افزایش آگاهی
شناسایی افکار و دنیای ذهنی دیگران آن و همدلی و همدردی نمودن با آنها نیازمند این است که به خودشناسی و شناخت از خود دست یابیم.
آگاه شدن صحیح از نقاط قوت و ضعف، امیال، ضعف ها، ترس ها، آرزوها و نیازهای خود و پذیرفتن صحیح آن ها یاری خواهد نمود که ویژگی ها خصوصیت اخلاقی دیگران را نیز به طور واقع بینانه ببینیم و بپذیریم.
توجه داشته باشید که خودشناسی و بالا بردن آگاهی مستلزم این است که وقت زیادی صرف کنید، صبور باشید و در جهت تغییر دادن ویژگی های منفی خود گام بردارید.
• شناسایی افکار تحریف شده
بیشتر ما انسان ها در زمان ارتباط با دیگران با افکار و احساسات از پیش تعیین شده خودمان رفتار می نماییم. در بسیاری از افکار موجود در ما تصویر درستی از واقعیتها وجود ندارد. ما در فرایند پردازش اطلاعات نسبت به شخص مقابل داریم چهار اشتباه خواهیم شد. سیستم شناختی انسان دچار خطا و تحریف می شود. تحریف های شناختی مثل آینه و یا دوبینی است که تصاویر را آن گونه که هستند نشان نداده و شاهد اشکال عجیب و غریب و نادرست خواهیم بود.
به طور مثال ممکن است شخصی را در خیابان ببینید و به او سلام کنید. جواب شما را نمی دهد و بی اعتنا رد می شود. شما رفتار این فرد را ممکن است به عناوین مختلف تعبیر کنید. چقدر مغرور است، حتماً کار بدی انجام داده ام، همیشه دیگران را نادیده می گیرد، باید رابطه ام را باور کنم و… شاید در این میان مشکل اصلی عدم توانایی ما در پردازش صحیح اطلاعات و مبتنی بر واقعیت باشد و حقیقت در واقع چیز دیگری است.
مهارت روابط بین فردی
در روابط بین فردی مهارت های زیادی هستند به طور کلی ته ته عناوین کلی مهارت های کلامی و غیرکلامی دسته بندی می شود. وقتی در زمان ارتباط پیام ها به شکل رمز کلامی منتقل می شود به آن ارتباط کلامی می گویند مهم ترین مهارت های کلامی مانند سوال کردن، تایید نمودند، تحسین کردن، تعبیر و تفسیر است. اما زمانی که پیام به صورت علائم یا رمز های غیر کلامی منتقل گردد آن ارتباط غیر کلامی گفته می شود. این ارتباطات غیر کلامی می تواند مانند سر تکان دادن، تغییر حالت چهره و ارتباط چشمی مستقیم باشد.
راه های تقویت روابط بین فردی
راه حل هایی وجود دارد که با ساده ترین حالت کارهایتان می توان روابط بین فردی را تقویت نمود. در ادامه این راهکارها معرفی می گردد:
• در زمان برقراری ارتباط با افراد باید به شخصیت و شرایط شخصیت دقت نماییم. نحوه ارتباط ما با یک کودک، بزرگسال، همسن، همجنس، سالخورده، بیمار و… باید متفاوت باشد.
• برای اینکه رابطه تقویت گردد نباید پرگویی و پراکنده گویی کنیم.
• باید از تحقیر و توهین به دیگران دوری بجوییم.
• در صورتی که ارتباط قطع گردید فقط شخص مقابل را مقصر ندانید و برای ارتباط مجدد و ترمیم آن پیشقدم گردید.
• شما می توانید با احترامی که به دیگران می گذارید احترام به خود را تضمین نمایید.
• در صورتی که با نظر مخالف دیگران رو به رو شدید بهترین است که با صبر و بردباری نسبت به حفظ و تداوم آن تلاش نمایید.
• با اطلاع از حقوق خود و دیگران در روابط دو طرفه از سوء استفاده های احتمالی جلوگیری نمایید.
• سعی کنید که در زمینه ارتباطات با دیگران مهارت ها و توانمندی های خود را شناسایی کرده و آن را تقویت نمایید. مانند شوخ طبعی در شرایط مناسب
• سعی کنید افراد خانواده و دیگر آن را با کلامی زیبا و وصفی قشنگ صدا بزنید. مانند، پسرم، عزیز دلم، دختر قشنگم و…
• سعی کنید همواره یک شنونده بسیار خوب باشید و با این کار دیگران را نیز تشویق به صحبت و گفتگو نماییم. احساس امنیتی که در فرد مقابل ایجاد می گردد هم می تواند به استحکام رابطه منجر شود و همین این که او قادر خواهد بود با شما درد و دل نموده و میتوانید در جایگاه همدردی و همفکری با وی همراه گردید. ایجاد این حس می تواند روند مثبتی در روابط به وجود آورد.
درباره عرفان کیهانی نژاد
عرفان کیهانی نژاد متخصص دیجیتال مارکتینگ میباشد که اکنون در این وبسایت به مدیریت سئو و بهینه سازی این وبسایت پرداخته
سایر نوشته های عرفان کیهانی نژاد
دیدگاهتان را بنویسید