مضرات فستفود

در این مقاله سعی داریم تا در رابطه با مضرات فستفود حرف بزنیم. تمامی ابعاد این غذاها را بررسی کنیم و با شایعات بیاساس هم کاری نداریم.
صحبت دربارۀ فست فود و مضرات آن را با یک مثال آغاز میکنیم:
دیروقت است، شما روز سختی را در سرکار سپری کردهاید. بالاخره به پایان روز کاری خود رسیدهاید. زمانش فرا رسیده تا به خانه برگردید.
با بدنی خسته و کوفته، از اداره خارج شده و سوار ماشینتان میشوید. وقتی شروع به رانندگی میکنید، ذهنتان ناخودآگاه به سمت شام میرود.
یخچال خالیِ خالیست…
و حتی اگر هم در یخچال چیزی باشد، چه کسی حال دارد تا آن را گرم کند؟ چه کسی حال دارد تا غذا را خورده و کثیفکاریهایش را تمیز کند؟ همین دلایل کافی هستند تا شما اشتهایتان را از دست دهید.
این لحظه همان لحظهای است که شما به یاد فستفودی محل میافتید!
در یک چشمبههمزدن وارد فستفودی محل میشوید. فروشنده غذای شما را بستهبندی میکند. آیهای نازل نشده تا حتماً نوشابه یا میلکشیک بخرید. با این حال، یک نوشیدنی تگری میخرید تا غذا از گلویتان پایین برود.
اما به جهنم، آن بیمروّتها خیلی خوشمزه هستند. چه کسی دست رد به آنها میزند؟
همۀ مشکلات حل شد. سیر شدید. البته یک حس عذاب وجدان بسیار ریز ذهن شما را مشغول کرده است.
آشنا به نظر میرسد؟
همۀ ما این شرایط را تجربه کردهایم. شاید برایتان جالب باشد که در آمریکا، از هر سه نفر، یک نفر روزانه فستفود میخورد! ما با خوردن فستفود در پول، مواد اولیه و از همه مهمتر زمان صرفهجویی میکنیم. تهیه، پخت و خوردن فستفود دردسر خاصی ندارد. با توجه به همۀ این موارد، تن ندادن به فستفود کار دشواری خواهد بود.
اگر بخواهیم منطقی به موضوع نگاه کنیم، غذاهای فستفود فواید و مضرات خاص خودشان را دارند. قطعاً اگر چیزی سود نداشته باشد، کسی سراغ آن نمیرود. پس فراموش نکنیم که فستفودها فواید خاص خودشان را هم دارا هستند. از آنها شروع کرده و سپس مضرات آن را بررسی میکنیم.
فواید فستفود
فرصت نکردن و خوشمزگی فستفود
آماده کردن فستفودها زمان خاصی را از ما نمیگیرد. پخت غذای خانگی خوب به نظر میرسد. با این حال، همۀ ما روزگار سختی را پشتسر میگذاریم و کار و زندگی داریم. علت دیگر محبوبیت فستفودها خوشمزگی نسبی آنهاست. قبول دارم، فستفودها بهترین غذای شهر نیستند اما به نسبت، مزۀ خوبی دارند.
قیمت خوب و اهمیت ندادن به سلامت غذا
در این شرایط اقتصادی کشور، فستفود بهترین گزینه محسوب میشود. قیمت کدام یک از فستفودیهای نُقلی محل سرسامآور است؟ از همۀ اینها گذشته، کاچی بهتر از هیچی! برخی از افراد، فعالیتهای روزمرۀ دیگرشان را در اولویت قرار میدهند. آنها کار و زندگیشان را بر غذای سالم ارجح میدانند.
سرراست بودن و محبوبیت فستفود در میان بچهها
فستفودیها اکثراً منوی پیچیده و قُلمبهسُلُمبهای ندارند. شما با خیال راحت غذای مورد نظرتان را سفارش میدهید. در ضمن، شما با سفارش یک پیتزا از شر غرغر کردنهای کودکتان نیز راحت میشوید! کودکان کُشتهومُردۀ فستفود هستند.
تبلیغات فستفودیها
رستورانهای این مدل غذاها، به تازگی نمونههایی از غذاهای سالم را تبلیغ میکنند. منظور از غذاهای سالم، نوشابههای بدون قند و پیتزای کمنمک و.. است. تازه، حتی برای گیاهخواران هم فستفود تعبیه کردهاند!
مضرات فستفود
هماکنون به دیگر روی سکه نگاه میکنیم. چرا شما نباید دمبهدقیقه پیتزا و چیزبرگر و سیب زمینی سرخکرده میل کنید.
فستفود ناسالم است
همۀ ما میدانیم که این غذاها برای سلامت ما خوب نیستند.
در واقع، خیلیها میگویند که فستفودیها بهتر شدهاند اما هنوز هم این غذاها بسیار مضر و ناسالم هستند.
چربیهای اشباعشده، قند و نمک، همه و همه چوب لای چرخمان میاندازند. فیلم مستند «گُندهبَک میشوم» را در نظر بگیرید. مورگان اِسپِرلاک برای 30 روز پشتِسرهم مکدونالد میخورد. او 10 کیلوگرم وزن زیاد میکند و کلسترول خونش به مقدار خطرناکی میرسد.
اگر هم میخواهید فستفود بخورید، هر از گاهی این کار را انجام دهید. اگر شورش را در بیاوید، هر لحظه امکان دارد که به بیماریهای جدی مبتلا شوید.
حالت تهوع بعد از خوردن فستفود
این غذاها یک بدی دیگر هم دارند. هر از گاهی باعث میشوند تا حالتان به هم بخورد.
در پایان روز شما دقیقاً چیزی را به بدن میدهید که خواستارش است. چربی، قند، روغن و نمک. بدن شما در پی بقا است و چه چیزی بهتر از مواد تشکیلدهندۀ فستفودها؟
شما یک بار به این غریزه پاسخ میدهید و مغز دیگر نمیتواند به آن دست رد بزند.
بعد از مدتی شما بیشتر از مقدار مورد نیاز بدن فستفود میخورید. در نتیجه، عواقب به سراغ شما میآیند. حالت تهوع وارد میشود و شما میخواهید تا هر چیزی که خوردهاید را بالا بیاورید!
احساس بدحالی، آن هم بعد از خوردن غذا حس جالبی نیست. با این حال، وقتی شما شکمتان را پر از فستفود میکنید، باید منتظر این احساس هم باشید.
فستفودها بر روی ظاهر و سلامت روانی شما تأثیر میگذارند.
همۀ افراد میخواهند بهترین ظاهر و احساس را داشته باشند. مخصوصاً در جامعهای که ظاهر مورد توجه قرار میگیرد. متأسفانه فستفودها در این بازی نقش رقیب شما را ایفا میکنند.
در پایان روز، شما با خوردن یک عالمه غذای چرب و ناسالم کاری میکنید تا وزنتان افزایش یافته و مو و پوست چربی داشته باشید.
علاوه بر آن، خوردن چنین غذاهایی باعث میشود تا شما نسبت به خودتان احساس خوبی نداشته باشید.
اول از همه اینکه بیشتر افراد فستفود میخورند و بلافاصله احساس عذاب وجدان میکنند. آنها احساس شرم کرده و خودشان را سرزنش میکنند.
به این مشکلات، ارزش غذایی کم را نیز اضافه کنید. تغذیۀ نامناسب علاوه بر هزاران مشکل دیگر، منجر به کوفتگی و بیحالی میشود. بعد از گذشت مدتی، افراد احساس افسردگی کرده و زیاد از حد دربارۀ خود فکر میکنند.
فستفود با سلامت جامعه در ارتباط است.
همۀ مشکلات گفته شده در بعد فردی چندان بحرانی نیستند.
جامعه نیز از همین معضل رنج میبرد.
خوردن غذاهای ناسالم، وضعیتِ مشکلاتی همچون دیابت و بیماری قلبی را بدتر میکنند. این بیماریها بر روی جامعه، تأثیرات اجتماعی و اقتصادی قابل توجهی دارند.
خانگی نیستند!
فراموش نکنیم که با خوردن فستفود چه چیزی را از دست میدهیم:
یک غذای خانگی سنتی، متعادل، گرم و مغذی.
پخت یک غذا و خوردن آن با عزیزان یک چیز دیگر است. قطعاً بیرون غذا خوردن هم لذت خاص خودش را دارد. با این حال، زمانی غذای بیرون تازگی دارد که شما بیشتر مواقع را در خانه غذا بخورید.
فرآوری شدهاند.
فستفودها غذای فرآوری شده به حساب میآیند.
به عبارت دیگر، برای تولید این غذاها فرآیندی طولانی طی شده است؛ از پخت و کنسروسازی گرفته تا تزریق مواد نگهدارنده.
به طور کلی هر چقدر فرآیند فرآوری یک غذا طولانیتر شود، آن غذا مضرتر خواهد بود.
دلیلش هم این است که در غذاهای فرآوری شده شکر، نمک(سدیم) و چربی بیشتری وجود دارد.
فستفود اعتیادآور است.
دیگر دردسر فستفودها اعتیادآوری آنهاست.
آن ویژگی فستفودها را به یاد دارید که ما را سر کیف میآورد؟ بدن نسبت به شکر و نمکِ فستفودها یک واکنش عصبی-شیمیایی را نشان میدهد که ما را معتاد این غذاها میکند.
شما هر چه بیشتر این مواد (البته غذایی) را مصرف کنید، دست کشیدن از آن کار سختتری خواهد بود. و مانند هر اعتیادی، نتایج خوبی را در پی نخواهد داشت. شما به پرخوری در فستفودها روی میآورید. در نتیجه بیماریها به سراغ شما میآیند؛ بیماریهایی که تا الان داشتیم دربارۀ آنها صحبت میکردیم.
از آن گذشته، اعتیاد جیبتان را هم خالی میکند!
درست است. فستفودها قیمت گزافی ندارند. با این حال، اگر هر روز آنها را میل کنید، هزینهها بالا میرود.
این غذاها پُرتان نمیکنند!
در هنگام خوردن، فستفودها ظاهراً ما را سیر میکنند. اما واقعیت این است که بعد از گذشت مدتی، گرسنگی به دنبال ما میآید!
فستفودها معمولاً حاوی موادی نیستند که بدن شما را به شکلی اصولی پر کنند. یک غذای فستفودی را با یک وعدۀ خانگی و متعادل مقایسه کنید که مملو از نعمت است.
یک غذای خانگی، مقدار مورد نیاز ویتامین، سبزی، چربیهای مفید، پروتئین و کربن را به بدنتان منتقل میکند. شما با خوردن یک غذای خانگی تا ساعتها تأمین خواهید بود.
عدم سازگاری با محیطِزیست
محبوبیت فستفود به محیطِزیست هم ضربه زده است.
شما چه مقدار گوشت مصرف میکنید؟ اگر میزان مصرف گوشت شما مثل اکثر افراد است، توجه داشته باشید که مقدار کمی نیست.
برای مثال در آمریکا، هر فرد به طور میانگین در سال 100 کیلو گوشت قرمز نوش جان میکند. یعنی چیزی حدود 2.4 همبرگر در روز! این اعداد وحشتناک است.
حتی اگر حیواناتی که میمیرند را فاکتور بگیریم، این مسئله به محیطِزیست ضربه میزند.
برای پرورش حیوانات به زمینهای بیشماری نیاز داریم و فقط تصور کنید که به منظور این کار، چند درخت بریده میشود. همچنین برای تغذیۀ دام به مقدار فراوان غلات احتیاج داریم و در رابطه با آب مصرفی هم که دیگر چیزی نگویم.
پخت فستفود زیاد از حد سریع است!
لذت آنی، یکی از بزرگترین مشکلات این روزگار ماست.
این روزها، هیچکسی نمیخواهد منتظر بماند. ما انتظار داریم تا همهچیز در کوتاهترین زمان ممکن به دست ما برسند؛ از سفارشات اینترنتی گرفته تا قسمت بعدی سریال مورد علاقهمان.
به طور کلی، منتظر ماندن و وقت گذاشتن باعث میشود تا نتیجۀ بهتر و ارزشمندتر از آب در بیاید. شما اینگونه بیشتر قدر داشتههایتان را میدانید.
این مسئله برای غذا هم صدق میکند. اگر زمان اجازه دهد، تلاش و کوشش برای پخت یک غذای خانگی بسیار زیباست. مخصوصاً وقتی که شما برای دیگران غذا درست میکنید. انتخاب یک سری مواد اولیه و تبدیل آنها به یک غذای خوشمزه، تجربۀ توصیفناپذیری است. اگر شما فستفود را انتخاب کنید، این تجربه را از دست خواهید داد.
حالا که بررسی فواید و مضرات فستفود را به پایان رساندیم، نظر شما چیست؟ آیا به طور کلی باید روی فستفودها خط کشید؟ چه فواید و مضراتی وجود دارد که فکر ما به آنها نرسید؟
منبع: Wise, Health & Wealthy
دیدگاهتان را بنویسید