خشونت خانگی
خشونت خانگی
شفا راه یگانه این بار در مورد خشونتهای خانگی شما را بیشتر آگاه خواهد ساخت. مشکلی که خیلی از افراد به دلایل متعدد آن را مخفی نمایند. لازم است بدانید زندگی سالم و سبک زندگی مطلوب جایی برای خشونت در بین اعضای خانواده نخواهد داشت. اگر این مشکل را در روابط و زندگی خود مشاهده می نمایید بهتر است بسیار آگاهانه و سریع با مراجعه به مشاورین و افراد متخصص نسبت به رفع این مشکل اقدام نمایید. زیرا در غیر این صورت نتایج و آثار جبرانناپذیری برای شما و دیگر اعضای خانواده به همراه خواهد داشت.
خشونت خانگی اصطلاح می باشد که برای بیان هر نوع استفاده جسمی، جنسی و عاطفی توسط یک عضو بر عضو دیگر یا اعضای دیگر خانواده اعمال می شود.
شخص قربانی می تواند همسر فعلی، همسر سابق یا یکی از اعضای خانواده باشد. خشونت خانگی:
- مورد زورگویی، تهدید یا تحقیر قرار گرفتن
- دریافت نمودن پیام و یا تماسی که توهین آمیز باشد
- مورد کنترل قرار گرفتن به نحوی که شامل: عدم دیدن اعضای خانواده، مورد بازخواست قرار گرفتن در زمان ترک منزل، عدم بهره مندی از پول و امکانات، عدم اجازه در استفاده از تلفن
- از بین بردن وسایل شخصی
- مورد تهدید قرار گرفتن خود، فرزند، خانواده و دوستان
- قرار گرفتن در معرض آسیبهای جسمی
- انجام رابطه جنسی ناخواسته
- مورد تهدید قرار گرفتن از طریق مبادرت به خودکشی فرد پرخاشگر در صورت مبادرت به جدایی
- در همه حال مقصر جلوه داده شدن
چه کسانی قربانیان احتمالی خشونت خانگی هستند؟
در عبارت کلی خشونت خانوادگی می تواند برای هر شخصی اتفاق بیفتد. در هر حال می دانیم که:
- بیشتر خشونت های خانگی برای زنان اتفاق می افتد به نحوی که ۹۰ تا ۹۷ درصد قربانیان را زنان تشکیل می دهند
- برخی از مردان نیز به صورت خانگی را تجربه نموده اند
- زنان جوان، زنان باردار و زنانی که فرزند کوچک دارند افراد در معرض خطر هستند.
چرا باور خشونت خانگی سخت است؟
شاید به تازگی متوجه شده باشید که شما مورد آزار خانگی قرار می گیرید. ممکن است چندین بار اتفاق افتاده باشد ولی شما متوجه نشده باشید. برای این امر دلایل متعددی وجود دارد:
- شما نمی خواهید باور کنید که این اتفاق برای شما رخ داده است.
- ممکن است در این میان بارها روابط شما بهبود یافته باشد
- فردی که آزار می دهید را بشدت دوست دارید
- شاید به این نتیجه رسیده باشید که این رفتارها نمی تواند خشونت به حساب آید.
- احتمال دارد قبل از اینکه فکر کنید این برخوردها عادیست، مورد خشونت قرار گرفته باشید .
چرا افراد مورد خشونت به دنبال کمک و حمایت نمی روند؟
اگر به این نتیجه رسیده باشید که خشونت در مورد شما اتفاق افتاده است احتمال دارد اقدام قانونی و صحیح در این مورد را دشوار بپندارید. دلایل بسیاری برای عدم اقدام وجود دارد:
- شاید فکر کنید که دیگران حرف شما را باور نمیکند.
- شاید احتمال می دهید که چارهای وجود ندارد .
- احساس میکنید چیزی برای کمک به شما وجود ندارد.
- ممکن است نسبت به کمک از دیگران تجربه بدی داشته باشید.
- از کمک گرفتن از دیگران ممکن است واهمه داشته باشید.
- ممکن است به بهبود و ادامه رابطه امیدوار باشید
- شاید حس کنید با این کار دوستانتان را از دست میدهید .
- قصه شرم و گناه دارید.
- شخص آزار دهنده را به شدت دوست دارید.
- اطلاع ندارید که چه کمکی میتواند به شما بشود.
آمارها نشان از این دارد که در جوامع غربی به طور میانگین یک زن قبل از اینکه اعلام کمک نماید تقریبا ۳۵ مرتبه مورد هوشمند قرار گرفته است .
موانع رد کمک و همیاری
- تقصیر خودم است. این را بدانید که هیچکس به هیچ وجه سزاوار خشونت در یک رابطه نیست.
- این مسئله به زودی خاتمه پیدا می کند. باید بدانید هوشمند ادامه خواهد یافت یا بدتر می شود.
- زمانی که مست یا حالت غیر عادی و عصبانی دارد آزار می رساند. الکل و موارد این چنینی دلایل قابل قبولی نیست.
- نمیتوانم پس از ترک شرایط از پس خودم برایم. در بیشتر موارد خشونت باعث از دست رفتن اعتماد به نفس میشود.
- به خاطر فرزندم نمیتوانم این کار را انجام دهم. در این میان فرزندان نیز آسیب می بینند و نیاز به احساس امنیت دارند.
- من عاشق همسرم هستم و او نیز مرا دوست دارد . بدانید خشونت جایگاهی در یک رابطه عاطفی و عاشقانه ندارد .
باورهای غلط در مورد خشونت های خانگی
امروزه بیشتر مردم آگاه شده اند و خشونت خانگی قابل قبول نمی باشد و نباید برای کسی رخ دهد. اما در جوامعی هنوز اعتقادات های خاص و قدیمی ذهن افراد را درگیر کرده است. در ادامه به یکسری از باورهای اشتباه می پردازیم:
- بروز خشونت خانگی تنها در اقشار کم درآمد و بیکار و خانواده های مشکل دار به وقوع می پیوندد. باید بدانید خشونت خانگی برای هر نوع فردی اتفاق میافتد .
- زن باید خشونت را بپذیرد، زن شایسته و خشونت است، زن محرکه خشونت است. حقیقت این است که هیچ انسانی سزاوار صدمه، تغییر، بی احترامی و… نیست.
- به طور همیشگی و مستمر نیست پس خانگی به حساب نمی آید. حقیقت موضوع این است که آزار ها به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه و به هر صورت که انجام پذیرد نشان از بروز خشونت است.
- خشونت تنها ظروف خورد و آزار جسمی است، نادیده گرفتن عفونت به حساب نمی آید. در جواب این ادعا باید گفت می تواند به اشکال مختلفی ایجاد شود مانند: نادیده گرفتن، بی توجهی، خشونت جسمی، خشونت جنسی و خشونت کلامی.
اثرات خشونت در خانه
اگر شخصی در طولانی مدت در فضای خشونت زا زندگی کند علائم زیر را ممکن است تجربه کند:
- بی حالی، ترس و ناراحتی
- عصبانیت، آشفتگی و عدم تمرکز
- اختلال در خواب
- کم یا زیاد شدن اشتها
- احساس ناامیدی و حالات افسردگی
- تمایل به ابراز خشونت
- افکاری در مورد خودکشی یا آسیب رساندن به خود
- احساس خشم شدید، حس وحشت زیاد یا حملات دردناک
اگر دچار افکاری مانند خود کشی یا آسیب رساندن به خود شدید سریع به پزشک یا مراکز سلامت مراجعه نمایید.
راه های مقابله وروبرو شدن با خشونت
- ابتدا باید بدانید که مشکلی وجود دارد .
- به درستی فکر کرده و نسبت به شرایط اقدام نمایید.
- با کسی صحبت نمایید .
- برای اقدام در این زمینه مهیا و آماده شوید.
توجه داشته باشید که برخورد صحیح با خشونت به این معنا نیست که رابطه خود را با شخص آزار دهنده به اتمام برسانید. تمایل داشته باشند امکان درمان و برطرف شدن این مشکل وجود دارد.
به این نکته همواره توجه داشته باشید که شما تحت حمایت قانون قرار دارید اما بهتر است قبل از هر اقدامی به متخصصین در این زمینه مراجعه کنید. با روانشناس و مراجع حقوقی مشورت کرده تا راه های بهتر را بیابید.
کودکان قربانی بدرفتاری
کودکان به شیوه های مختلف مورد تعرض قرار میگیرند همه این موارد و اثرات آن ممکن است در آن زمان بروز نکند. روش های بدرفتاری با کودکان به شرح زیر است:
غفلت
زمانی رخ می دهد که والدین یا پرستار اصلی و اساسی کودک توجه نمایند. مثلا رها کردن کودک در سنین پایین و سپردن به اعضای دیگر خانواده. بی توجهی بنیادهای اولیه کودک مانند غذا، پوشاک یاسر پناه. در نبود چنین شرایطی کودک در معرض آسیب قرار می گیرد. در طولانی مدت میتواند اثراتی جدی روی کودک به جای بگذارد.
کمبود محبت
در مورد کودکانی این اصطلاح استفاده می شود که از والدین خود محبت، عشق و آرامش دریافت نموده اند. این افراد به فرزند خود احساسی نداشته و آن را بروز نمی دهند. این رفتارها عواقب بسیار جدی در رشد عاطفی کودک خواهد داشت.
سوءرفتار جسمی
در زمانی رخ می دهد که کودک مورد خشونت های جسمی مانند تنبیه های متفاوت، ضرب و شتم، هول دادن و… قرار بگیرد. ای شرایط برای کودک بسیار خطرناک بوده زیرا علاوه بر آشفتگی روانی او، میتواند جسم و جان او را نیز مورد تهدید قرار دهد.
سوء استفاده جنسی
به این معنا می باشد که کودک نابالغ و رشد نیافته درگیر فعالیت های جنسی و تماس های نامناسب قرار گیرد. در این موارد میتواند درگیری کودک در زمینه فعالیتهای جنسی دیگران ، دیدن فیلمها و تصاویر پورنو گرافی باشد.این تعرض ها می تواند از طرف اعضای خانواده، دوستان، معلم، پرستار یا غریبه ها ایجاد شود.
این اتفاق ممکن است تنها یک بار و در مدت کوتاهی اتفاق افتاده باشد یا اینکه مجدد تکرار شده باشد. در هر حال هر گونه تعرض جنسی میتواند مشکلات و آشفتگی های جدی در روان کودک تا سالهای سال به جای بگذارد.
آثار طولانی مدت سوءاستفاده از کودکان
واکنش افراد نسبت به اتفاقات متفاوت است. موارد زیر نمونه هایی از اثرات طولانی مدت سو استفاده از کودکان است:
مشکل در برقراری ارتباط
افراد بزرگسالی که در کودکی از طرف افراد مورد اعتماد شده است نسبت به افراد بدبین و ناامید بوده و این امر می تواند آنها را از داشتن رابطه ای موفق و محروم کند. در بسیاری از موارد افراد حتی قادر به درک عشق و علاقه دیگران نسبت به خود نبوده و نمی توانند در این زمینه شناختی به دست بیاورند. افرادی که مورد تعرض جنسی قرار گرفته اند در رابطه جنسی در آینده ترس از رابطه خواهند بود و در این زمینه دچار وسواس می شوند. هرگونه تماس فیزیکی و محبتآمیز این افراد را متشنج و عصبی کند.
اختلال در عزت نفس
از آنجایی که افراد مورد تعرض هرگز با محبت و احترام کافی با آنها برخورد نشده است لذا توانایی احترام و عشق به خودشان را نیز ندارند. اعتماد به نفس و عزت نفس افراد بسیار پایین است و ترس از دست دادن در این گونه افراد باعث جواب منفی به دیگران و ناتوانی در تصمیم گیری می شود.
مشکل در عواطف
افراد بازمانده از این اتفاقات دارای احساسات و عواطف پیچیدهای بوده که مجبور به کنترل آن هستند. در بیشتر موارد احساس افسردگی دائم دارند که در برخی موارد منجر به خودکشی می شود. برخی نیز فراز و نشیبهای احساسی دارند. تعداد زیادی از آنها نیز درگیر اضطراب، تشویش، هراس، کابوس و همچنین اختلال در خواب هستند. در این گونه افراد طوقیان و رفتارهای پرخاشگرایانه دیده می شود که شاید دلیل خاصی ندارد. این نوع از خشونت های انفجاری می تواند به دلیل فرار از احساس گناه و شرم باشد.
بروز اختلال در تغذیه
اکثر افراد مورد تعرض قرار گرفته مشکلاتی در زمینه تغذیه و غذا خوردن دارند و از ظاهر خود نیز راضی نیستند. این شرایط به مسئله هایی مانند تغذیه اجباری، پرخوری، استفراغ و گرسنگی منتهی می شود.
مرور خاطرات گذشته و کابوس شبانه
بیشتر افرادی که مورد تعرض قرار گرفته اند در دوران بزرگسالی کابوسهای میبینند که اتفاق رخ داده برای آنها را دوباره احیا می کند. فلاش بک ها خاطرات به صورت واضح اند که باعث میشوند فرد آنها را دوباره تجربه کند. این عوامل باعث آشفتگی و سلب آرامش می گردد.
کم شدن پیشرفت در زندگی
افرادی که مورد بدرفتاری قرار میگیرند پیشرفت و عملکرد کاری آنها دستخوش اثرات این اتفاق میشود. اکثر این افراد اهداف و بالاتر از توان و عملکرد خودشان تعیین میکنند. از دید این افراد هر آنچه که انجام می دهند و هر موفقیتی که دست می یابند کافی و مورد قبول نیست. افراد دیگر نیز حالتی برعکس داشته و از خودشان جز شکست انتظاری ندارند. این افراد از پیروزی و موفقیت هراسناک بوده زیرا این موضوع باعث می شود توجه دیگران به سمت آنها جلب شود. توجه برای این افراد لذت بخش نخواهد بود.
خودآزاری
کودکانی که در سنین پایین مورد بدرفتاری قرار گرفتهاند به نحوهای مختلف به خود آسیب می رسانند.انجام این امور مانند خودزنی، خصوصی و… می باشد. در این میان افراد زیادی می شوند که به الکل یا مواد مخدر اعتیاد پیدا می کنند.
دلایل این گونه خود آزاری ها بسیار پیچیده و مبهم است اما در بیشتر مواقع افراد برای کنترل احساسات ناگوارشان دست به این حرکات می زنند.
بهترین اقدام برای غلبه برآثار سوء استفاده این است که سعی نمایید در امنیت باشید. روابط خود را مدیریت نموده و در مورد حد و مرز و حیطه این روابط همیشه احتیاط نمایید. سعی نمایید فلاشبک و کابوس های شبانه را به روشهای مختلف درمان نمایید. همچنین می توانید جنبه های دیگر زندگی خود را جدی گرفته و برای آنها برنامه جدی و منظمی داشته باشید. جنبه های ضروری مانند ورزش، سلامت، تغذیه و…
برای دستیابی به سبک زندگی سالم باید به نکات بسیاری توجه نمود و با دوری جستن از خطرات احتمالی آرامش را به خود و دیگران هدیه کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید