انواع مدیتیشن

انواع مدیتیشن
در شفا راه یگانه این بار در مورد مدیتیشن برای شما خواهیم گفت که در دنیا بسیار مورد توجه قرار گرفته است. با ما همراه باشید.
مدیتیشن یکی از روش های اثبات شده برای بهبود اختلالات اضطراب است. طبق آمار منتشر شده در حال حاضر برای هر هزار نفر تنها یک روان درمانگر وجود دارد که پاسخگویی نخواهد. دیدگاه امروزه ناخواسته به سمت استفاده از مدیتیشن پیشرفته است زیرا علاوه بر کاهش اضطراب موجب سلامت ذهن و پایداری افکار می گردد.
با انجام مدیتیشن و دست یافتن به سلامتی ذهنی پایدار شاهد روابط سالم تری خواهیم بود، کمتر دچار بیماری خواهیم شد و به طور کلی زندگی متعادل تری را تجربه خواهیم کرد.
در اینجا سعی شده است شما را برای انتخاب نوعی از مدیتیشن که برایتان سودمند تر است راهنمایی کرده تا دید مناسب تری داشته باشید:
1 – مدیتیشن برای افراد تازه کار
در این میان تمرینات مدیتیشن به صورت ابتدایی و ساده افراد معرفی می شود و لزومی برای انجام تمرینات پیچیده تر نخواهد بود. به مرور زمان و عادت کردن فرد به انجام تمرینات مدیتیشن، شناخت نسبی از انجام این تمرینات پیدا شده و آمادگی لازم جهت تمرینات تخصصی تر فراهم می شود.
تمرینات سبب می شود که تمرکز بیشتری به تنفس داشته و با کنترل افکار و احساسات درک بهتری نسبت به مدیتیشن صورت پذیرد.
مراحل تمرین برای افراد مبتدی:
- نشسته یا دراز بکشید
- چشمان خود را ببندید
- راحت تنفس کنید و سعی ننمایید که کنترلی بر روی تنفس داشته باشید.
- اجازه دهید دم و بازدم با حالت طبیعی انجام شود.
- برروی احساسی تمرکز داشته باشید که هنگام نفس کشیدن به شما دست میدهد. به حرکت شکم، قفسه سینه و شانه ها دقت کنید و لحظات ورود و خروج هوا را زیر نظر داشته باشید.
- متمرکز باشید و اگر حواستان پرت شد بدون استرس دوباره بر روی تنفس خود متمرکز شوید.
- در این مرحله ۳ دقیقه در روز را به این تمرینات اختصاص دهید و اندک اندک مقدار و زمان تمرین را افزایش دهید.
2- ذاذان
ذاذان از انواع مدیتیشن بوده که ریشه در مکتب بودایی زن دارد. برخی از بوداییان پیرو این مکتب ذاذان را به عنوان نوعی از مدیتیشن به رسمیت نشناخته عدهای دیگر برای آن اهمیت بسیاری قائل هستند.
زان به سه عامل وابسته است: موقعیت بدن در هنگام نشستن، تنفس و فکر و ذهن هنگام نشستن و نفس کشیدن. بعد از تمرین و تکرار دیگر تمایزی میان این سه پارامتر وجود نداشته و هنگام تمرین مدیتیشن، هر سه عمل حکم عملی واحد خواهد داشت.
راهنمای انجام مدیتیشن ذاذان:
- یک بالش کوچک روی زمین گذاشته و روی آن بنشینید. می توانید به جای آن از لحافی تا شده هم استفاده کنید. هدف از این کار آن است که فاصله اندکی با زمین داشته باشید. روی یک سوم جلوی بالش بنشینید.
- از بین حالت های بدنی مورد استفاده در مدیتیشن ذاذان یکی را انتخاب کرده و مطابق با مقدار انعطاف پذیری بدنتان می توانید یکی از حالات زیر را انتخاب نمایید:
1- چهار زانو نشسته و اجازه قرار گیری پاها روی هم را ندهید. قسمت پشتی هر پا باید به صورت صاف روی زمین باشد و زانو ها نیز در حالت تماس با زمین باشند.
2- به حالت چهار زانو نشسته و پای چپ را بدون آنکه خم شود روی پای راست قرار دهید. پای راست را نیز زیر پای چپ ببرید.
3- چهارزانو بنشینید و بدون خم شدگی ، روی ران پای دیگر قرار دهید حالت نیلوفر کامل نیز می گویند.
4- دستهایتان را روی پا ها قرار داده به نحوی که کف دست ها باشد. باید پشت انگشت های یک دست روی انگشتان دست دیگر جای بگیرد. نوک شست هر دو دست باید به هم برسند.
5- صورت روبه بالا قرار گرفته و شانه ها آزاد و راحت باشند.
- دهان را بسته نگه داشته و دندانها را روی هم قرار دهید. زبان باید در تماس با سقف دهان باشد.
- از بینی نفس کشیده و تمام تمرکز خود را متوجه ضرباهنگ تنفس نمایید. شمارش می تواند سبب شود تا تمرکز بیشتری داشته باشید و حواس شما پرت نشود. می توانید از عدد ۱۰ تا ۱ بشمارید و سپس مجدداً شروع کنید.
- سعی نمایید و حالت بدن را حفظ نموده و اگر توانستید همزمان بر روی حالت بدن، نفس کشیدن و ذهن خود تمرکز کنید. با انجام این کار به هدف دلخواه در این مدیتیشن دست پیدا کرده و در یک لحظه میان ذهن و بدن تان یگانگی به وجود خواهد آمد.
مدیتیشن چی کونگ
چی کونگ از انواع مدیتیشن بوده کلمه چی در زبان چینی به معنی کار و کونگ به معنی انرژی درونی فرد است. ادغام ایندو به معنی متعالی شدن و پرورش انرژی درون است. مدیتیشن شامل تمرین هایی میشود که بر اساس مکتب فکری فلسفی تائوئیسم چینی شکل گرفته است. به طور کلی در انجام تکنیک های مربوط به این مدیتیشن باید تلاش کنید به چی که همان انرژی حیاتی است متمرکز شوید.
راهنمای انجام مدیتیشن چی کونگ:
- در حالی که کمر را صاف نگه داشته اید راحت بنشینید.
- کلیه قسمت های بدن را آزاد و رها بگذارید.
- به نفس های عمیق و طولانی به نحوی که قسمت پایین شکم هنگام تنفس حرکت نماید، تمرکز نموده و سعی کنید به چیز دیگری فکر نکنید.
- طبق نظر مکتب فکری فلسفی تائوئیسم مرکزتجمع انرژی چی در بدن در نقطهای حدوداً ۵ سانتی متری زیر ناف است. سعی نمایید تمام تمرکز خود را بر این نقطه معطوف نمایید.
- در حالیکه تمرکز شما روی محل تجمع انرژی است، سعی نمایید جریان انرژی در بدن تان را احساس کنید. با تمرکز بر این نقطه جریان یافته را احساس نمایید.
مدیتیشن ذهن آگاهی
در دنیای غرب این نوع از مدیتیشن محبوبیت بسیاری پیدا کرده است زیرا انجام آن نه به مکان خاصی نیاز دارد نه برای آن امکاناتی لازم است؛ در ضمن برای کم کردن اضطراب و استرس بسیار مفید است. مانند دیگر مدیتیشن ها باید به صورت همزمان بر وضعیت ذهن و جسم تسلط پیدا کرد و بر آنها متمرکز شد.
راهنمای انجام مدیتیشن ذهن آگاهی:
- راحت بنشینید و چشمان خود را ببندید.
- بر روی تنفس متمرکز شده و عمل دم را به آرامی از طریق بینی انجام دهید و سپس عمل بازدم را نیز به آهستگی انجام دهید.
- افکار هجوم آورده به ذهن را که حواس شما را پرت میکند به هیچ وجه قضاوت نکنید و ادامه ندهید. اجازه دهید ذهن شما از این افکار خالی شود اما نباید شرایطی فراهم کنید که تمرکز شما صرف رها کردن این افکار گردد. به جای آنها بر تنفس خود تمرکز داشته باشید.
- در زمان مواجهه با احساسات نیز رویکرد قبلی را داشته و اگر متوجه احساسات خاصی شدید آنها را رها کنید و به نفس کشیدن تمرکز نمایید.
- تلاش کنید که این تمرین را جزو امور روزمره خود قرار دهید و هر زمان و هر لحظه به اتفاقات و فعل و انفعالات ناشی از نفس کشیدن در بدنتان توجه کنید.
مدیتیشن عشق و مهربانی
از انواع دیگر مدیتیشن است که با نام مدیتیشن متا هم معروف است. متا در زبان سانسکریت به معنی دوستی، محبت و اهمیت به دیگران است. مدیتیشن ریشه ای کهن در یکی از شاخه های دین بودایی دارد و هدف آن جهت دهی و هدایت کردن فکر و احساسات است. این مدیتیشن برای افرادی که دچار افسردگی هستند یا خشم هایی ناگهانی دارند مفید است. افرادی که مورد هجوم همه افکار منفی قرار میگیرند می توانند از این نوع مدیتیشن سود ببرند.
راهنمای انجام مدیتیشن عشق و مهربانی:
- به صورت راحتی نشسته و چشمان خود را ببندید
- به سمت خود افکار و احساساتی را هدایت کنید که از خیرخواهی و عشق بدون قید و شرط سرچشمه گرفته باشد.
- بعد از آنکه چند جلسه این کار را انجام دادید و شادی و خرسندی ناشی از آن را احساس نمودید، فردی از دوستان و آشنایان را انتخاب کرده و عشق و مهربانی و خود را به سمت او هدایت نمایید.
- بعد از مدتی مهربانی و عشق خود را به سمت کسی هدایت کنید که صمیمیت زیادی با وی ندارید.
- در مرحله جدید عشق و مهربانی را به سمت فردی هدایت نمایید که دوستش ندارید.
- با انجام این مدیتیشن و ادامه تمرین های مکرر به مرحلهای خواهید رسید که عشق و مهربانی و خود را برای تمام مردم دنیا ارسال خواهد کرد. انجام این تمرین برای شما لذت بخش شده و خشم و افکار منفی را از شما دور می کند.
مدیتیشن چاکرا
چاکرا در زبان سانسکریت معنی چرخ و صفحه است که در واقع این چرخ باعث جریان پیدا کردن انرژی و حرکت آن می شود. هفت چاکرا در بدن وجود دارد مکانشان از پایینترین نقطه ستون فقرات و دنبالچه شروع شده و تا فرق سر ادامه می یابد. هر چاکرا تطبیق کاملی با رشته های عصبی و اندام های اصلی بدن دارد.
هدف از انجام این نوع از مدیتیشن تنظیم فعالیت چاکراها و باز کردن آن هاست. هر چاکرا در بدن با اسم و رنگ مخصوص به خود شناخته می شود به عنوان مثال پایین ترین چاکرا در منطقه دنبالیچه ستون فقرات قرار دارد که چاکرای ریشه خوانده می شود و همچنین با رنگ قرمز شناخته می گردد. این چاکرا با بقای انسان و توانایی یادگیری تکنیک و مهارت های جدید در ارتباط است. کمی بالاتر از این چاکرا ساکرال قرار داشته که با رنگ زرد شناخته می گردد و با تمایلات جنسی و عاطفی در ارتباط است. این روند صعودی و رو به بالا ادامه داشته تا در نهایت به چاکرای هفتم که چاکرای تاج نام دارد میرسیم. این چاکرا را با رنگ بنفش می شناسند و با ارتباطات انسانی، فرزانگی و حکمت شخص ارتباط دارد.
مراحل انجام مدیتیشن چاکرا:
- به صورت چهار زانو روی یک بالش بنشینید.
- به صورت پیوسته و آرام نفس بکشید
- چشمان خود را بسته یک چرخ قرمز رنگ از انرژی را تصور نمایید و با استفاده از آن بر چاکرای ریشه تمرکز نمایید. تمرکز شما باید بر مکان چاکرا روی بدن باشد. جریان یافتن انرژی در بدن خود را تصور کنید و به این کار ادامه دهید تا نهایتاً تصویر واضحی از جریان یابی انرژی چاکرای قرمز در شکل چرخی که در حال قطع شدن است در ذهن شما به وجود آید.
- این عمل را با چاکرا های دیگر هم انجام دهید تا به چاکرای تاج در بالاترین منطقه برسید. برای هر چاکرا به طور کامل وقت گذاشته و از عجله کردن پرهیز نمایید.
- زمانی را برای شناخت کامل چاکراها صرف کنید تا مدیتیشن و تمرینتان آگاهان تر شود و به درجه ای برسید که اگر چاکرای دچار گرفتگی و مسدود شدن بود، توانسته آن را شناسایی کنید و قادر می شوید مدیتیشن را به صورت مجزا بر روی هر چاکرا انجام دهید.
مدیتیشن خیره نگاه کردن
خیره نگاه کردن از تکنیک های دیگر در انواع مدیتیشن است و از تمرین های یوگا الهام گرفته شده است. در این نوع از مدیتیشن تمرکز فرد بر روی جسم خارجی می باشد.
راهنمای انجام مدیتیشن خیره نگاه کردن:
- راحت بنشینید و به جسم مورد نظری که برای خیره شدن به آن انتخاب کرده اید ، زل بزنید.
تا حد امکان پلک نزنید و این کار را با آرامش هرچه تمام تر انجام دهید.
- آنقدر بر روی جسم مورد نظر تمرکز کنید تا چشم شما احساس سوزش پیدا کند. حال می توانید چشمانتان را ببندید.
- چند دقیقه بر تصویر جسمی که مدت ها بر آن خیره بودید فکر کرده و آن را تصور کنید .سپس دوباره چشمان خود را باز نموده و این کار را از اول انجام دهید.
مدیتیشن چشم سوم
از انواع مدیتیشن بوده و تمرکز تنها معطوف به چاکرای چشم سوم یا جنا می باشد. چاکرا روی پیشانی و بین دو ابرو انسان قرار گرفته است.
راهنمای مدیتیشن چشم سوم:
- به حالت چهار زانو بنشینید و تمرکز خود را به نقطه میان دو ابرو معطوف نمایید.
- اگر فکر دیگری به ذهن شما خطور کرد مجدداً تمرکز را بر همان نقطه متمرکز نمایید.
- در اثر تمرین و مرور زمان خواهید دید که افکار مزاحم دیرتر به ذهن شما می آیند و در ذهن شما نوعی سکوت و خلوتی به وجود خواهد آمد.
- انجام این مدیتیشن با چشمان بسته نیز امکان پذیر است .عبارات مربوط به چاکرا را تکرار نموده و با تصور چرخ نیلی رنگ که همان نماد چاکرای سوم است، بر نقطه میان دو ابرو تمرکز کنید .
مدیتیشن کندالینی
این نوع مدیتیشن ریشه در فلسفه هندوستان باستان دارد. کندالینی در زبان هندی به معنای پیچ خورده و مارپیچ است و به انرژی اشاره دارد که همانند مار بوده و در قسمت پایین تر از انتهای ستون فقرات به دور خود پیچیده است. این انرژی بعد از اینکه رها شد در بدن جریان پیدا کرده و با حرکت روبه بالا به فرق سر می رسد. این نوع از مدیتیشن شامل تمرینات تنفسی، حرکات به خصوص و رژیم غذایی هم میشود.
مراحل مدیتیشن کندالینی:
- ابتدا سوراخ بینی سمت چپ را مسدود کرده و نفسی عمیق بکشید. در عمل دم بعدی سوراخ سمت راست بینی را مسدود کرده و این حرکت را تکرار نمایید و در حین انجام این حرکات به چیزی فکر نمایید.
- به این نکته توجه داشته باشید که کندالینی از حرکات و تمرینات یوگا اقتباس شده است و برای یادگیری آن به مطالعه و پشتکار فراوان نیاز دارید.
مدیتیشن نادا یوگا
یک نوع از یوگا می باشد که به حیطه مدیتیشن نیز راه یافته است. نادا سیستمی فلسفی و متافیزیکی است و مانند بسیاری از مدیتیشن ها ریشه در سنت های باستانی هند دارد. جنبه های کاربردی این سیستم بر مبنای فرضیه که عالم کیهانی و هر چه که در آن وجود دارد مانند انسان ها،شامل ارتعاشات صوتی هستند که به آن نادا می گویند. طبق باور پیروان این آیین باستانی جریان یافتن انرژی ناشی از صداها منشاء شکل گیری عالم کیهانی هستند نه انرژی و ذرات اجسام.
پس می میتوانید متصور شوید که این مدیتیشن بر پایه صدا است و امروزه استفاده از آن در کنار موسیقی طرفداران زیادی دارد و همچنین می تواند نتایج بسیار سودمندی را پدید آورد.
مراحل مدیتیشن نادا یوگا:
- هر کدام از حالت های بدنی مدیتیشن را که ترجیح می دهید انتخاب کرده و سپس چشمهایتان را ببندید برروی اصواتی که میشنوید تمرکز نمایید.
- پس از گذشت یک مدت مهارت شما بر صداهای بیرونی افزایش پیدا می کند. پس از این مراحل نوبت به گوش فرا دادن به بدن و ذهن خود است.
- شما در نهایت خواهید توانست اثباتی را بشنوید که ناشی از ارتعاش نیست. این صداها همان اثبات جهان هستی است و با نماد مقدس OM از آن نام برده میشود.
کاوش درونی
نوعی دیگر از انواع مدیتیشن بوده که در آن با سوال کردن راجع به من یا خود شخص، سعی می شود تا از دوگانگی وجودی رهایی پیدا کرده و میان ذهن و بدن اتحاد و یگانگی به وجود آوریم. ریشه در عبارت سانسکریت تما ویچارا به معنی تفحص در درون انسان است.
مراحل مدیتیشن کاوش درونی:
- در هر حالتی از مدیتیشن که دوست دارید بنشینید. زمانی که فکر یا احساسی به شما دست می دهد از خود سوال نمایید که چه کسی این احساس را پیدا کرده است؟ این افکار به ذهن چه کسی رسیده است؟ جواب این سوال به طور قطع” من” خواهد بود .
- از خود سوال کنید که من کیستم؟ اما در پی یافتن جوابی نباشید. به مرور زمان دقت و توجه شما به درون خواهد شد و هر دفعه که فکری دیگر به ذهنتان برسد آن را رها کرده و مجدداً بر روی سوال تمرکز خواهید کرد.
- زمانی که مهارت کافی پیدا کنید بدون ایجاد حواس پرتی به درون خود تمرکز کنید، کم کم به یگانگی میان ذهن بدن میرسید.
مدیتیشن تانترا
خیلی از افراد بر این باورند که این مدیتیشن لزوماً متمرکز بر امور جنسی است. البته در مکتب هند باستان بیش از ۱۰۰ موضوع وجود دارد که امکان مدیتیشن و مراقبه برای آن امکان پذیر است. موضوعات در سطوح پیشرفته مدیتیشن استفاده می شود.
مراحل مدیتیشن تانترا
- هر حالت بدنی جهت مدیتیشن که دوست دارید انتخاب نمایید. با آگاهی کامل به فعل و انفعالات بدن و نفسکشیدن تان دقت کنید.
- آهنگ پای راست و پایین ترین قسمت آن که شامل انگشتان است توجه نموده و اینگونه تصور کنید که پرتوهایی طلایی رنگ از نور این منطقه را در بر گرفته اند. اینگونه فکر کنید که پای من طلایی رنگ است.
- این کار را بر روی پای چپتان نیز انجام دهید و به مرور بالاتر آمده و بر روی یکایک اندامتان آنرا انجام دهید. به مرور به سمت پاشنه پا، ساق، ران و… آمده و با ادامه این روند به مغز و فرق سر خود برسید. نور طلایی را به تمام اعضای بدن خود هدیه کنید.
- این باور را در ذهن خود پرورش دهید که تمام اندام های بدن من تشکیل شده از پرتوهای طلایی رنگ نور است. این باور را در ذهن خود پرورش دهید که من سراسر نور شدهام. من نور هستم. پرتوهای طلایی رنگ را با تنفس وارد بدن نمایید و بعد آن را به همه جهان بدمید.
مدیتیشن تهی سازی تائو
همانطور که از نام این مدیتیشن مشخص است، از انواع مدیتیشنی است که از سنت های تائویی چین الهام گرفته شده است و تاکید آن بر رها سازی افکار، فعل و انفعالات درونی و احساساتی است که به سراغ انسان آمده و شکل می گیرند.
مراحل انجام مدیتیشن تهی سازی تائو:
- چهارزانو بنشینید و کمر خود را صاف نمایید. چشمان را به حالت نیمه باز قرار داده تا حدی که تنها نوک بینی مشاهده شود.
- هر فکر و احساسی که به ذهن شما خطور کرد آن را نادیده گرفته و رها کنید.
- محلی را انتخاب کنید که ساکت و آرام باشد. بر سکوت و محیط اطراف خود تمرکز کرده و سعی کنید نسبت به هیجانات و احساساتی که سراغ شما می آید، بی تفاوت و بی محل باشید.
مدیتیشن ویپاسانا
نام این مدیتیشن در زبان سانسکریت به معنای بینش و آگاهی است. مدیتیشن ریشه در سنت های بودایی دارد و امروزه به عنوان پدیدهای با عنوان ذهن آگاهی شناخته می شود. مانند ذهن آگاهی و دیگر مدیتیشن ها آن را با تمرین های تنفسی آغاز می نماییم.
مراحل مدیتیشن ویپاسانا:
- به حالت چهار زانو روی بالشی کوچک با کمری صاف بنشینید.
- روی حرکات شکم در حالت تنفس و ورود و خروج هوا از سوراخهای بینی تمرکز نمایید.
- به هیچ فکر و احساسی توجه نکنید و تنها تمرکز خود را بر روی تنفس بگذارید.
- به هر احساس و فکری برچسب و عنوانی بزنید به عنوان مثال اگر صدای اتومبیل و یا بو را شنیدید به آن برچسب ترافیک بزنید و این گونه آن را بشناسید.
- پس از انتخاب برچسبها در ذهن، دیگر به درک و احساسات خود توجهی ننموده و تنها بر روی تنفس تمرکز نمایید.
مدیتیشن مانترا
مانترا معنای بخصوصی ندارد و تنها یک واژه و نماد است که با تکرار و آن سطح مطلوبی از تمرکز برای شما حاصل می شود. تفاوت این مدیتیشن با دیگر موارد در این است که سعی می گردد با تکرار مانترای خاص و ایجاد ارتعاش صوتی آن، امواج مغزی در تطابق و هماهنگی با دیگر امواج جهان هستی قرار گیرد.
مراحل انجام مدیتیشن مانترا:
- یکی از حالات مدیتیشن بنشینید.
- از میان مانتو ها یکی را انتخاب نمایید که شناخته شده ترین آن om است. دیگر مانترا ها مانند ام ناماه، شیوایا، یام و راما هستند.
- مقدار زمان مشخصی را تعیین نموده و به همان مدت مانترای انتخابی را در ذهن خود تکرار نمایید.
- می توانید مانترای مورد نظر را با ضرب آهنگ تنفس تنظیم کنید.
- هدف اصلی و نهایی این است که افکار کنار گذاشته شده و تمامی حواس بر صدای درونی مانترا باشد.
مدیتیشن با استفاده از راهنما
از انواع مدیتیشن است که در آن نیاز به راهنما است که همانند یک مربی آموزش صحیحی راجع به تمرینات بدهد. امروزه با توجه به پیشرفت اپلیکیشن های مختلف میتوان موارد مربوط به آن را از اینترنت دانلود نموده و به آن دسترسی پیدا کرد. این راهنمایی ها مانند یک استاد شما را در مسیر هدایت می کند.
مراحل انجام مدیتیشن به همراه راهنما
- می توانید یکی از اپلیکیشن ها را بر روی گوشی خود نصب نموده و از آن استفاده نمایید.
- در یوتیوب هم ویدیو هایی وجود دارد که می تواند راهنمای شما در انجام مدیتیشن باشد.
- بدون قضاوت از راهنمایی ها استفاده کرده و به درستی انجام دهید. این کار را به قدری تمرین کنید که توانایی انجام آن بدون نیاز به راهنما را داشته باشید.
مدیتیشن پویش بدن
این نوع از مدیتیشن شباهت زیادی به ذهن آگاهی دارد و هدف آن تمرکز بر روی تمام نقاط بدن و اتفاقاتی است که در آن انجام می شود. برای نتیجه گیری بهتر و بهتر است که ۳۶ ۱۶ هفته انجام شود و هر جلسه تمرین بین ۲۰ تا ۴۵ دقیقه باشد.
مراحل مدیتیشن پویش بدن:
- می توانید در حالات مختلف بنشینید یا دراز بکشید. اگر بستن چشم ها به شما آرامش بیشتری می دهد آنها را ببندید.
- برروی احساسی که ناشی از فشار وزنتان روی زمین ایجاد می شود، متمرکز شوید.
- چند نفس عمیق از طریق بینی بکشید و هنگام بازدم آرامش ناشی از آن توجه کنید.
- برای تمرکز بر اتفاقات و فعل و انفعالات بدن می توانید به صورت دلخواه انتخاب نموده یا آنکه از قسمت پایین بدن و پاها شروع کنید و یکایک اعضای بدن را تا سر مورد بررسی قرار دهید.
- اگر در مسیر بررسی احساس گرفتگی در محلی نمودید، سعی نمایید در زمان بازدم گرفتگی ها را رفع نمایید.
- به بدن خود به طور کلی توجه نمایید. با نفس کشیدن به خود آرامش داده و آرام چشمانتان را باز نمایید.
استفاده از تمرینات مدیتیشن در درازمدت نتایج سودمندی به بار خواهد آورد. مهم ترین آن رهایی از افکار منفی زندگی است و نظم و انضباط، تقویت قوا، تمرکز و مهارت، کاهش اضطراب، آگاهی نسبت به بدن، نگاهی به اطراف و محیط از دیگر نتایج سودمند مدیتیشن است.
دیدگاهتان را بنویسید