استرس در دوران بارداری
درمان استرس در دوران بارداری
بدن انسان در مقابل خطرات و عوامل ناشناخته و یا غیر معمول واکنش نشان می دهد که به شکل استرس خود را نمایان می کند. بروز استرس همراه با تغییرات متفاوت در بدن همراه است. انسان ها در مقابل عوامل استرس زا واکنش های متفاوتی از خود نشان می دهند. ممکن است عاملی برای یک فرد ایجاد استرس کند اما برای فرد دیگر اینگونه نباشد.
اگر خانم باردار در دوران بارداری دچار استرس گردد ممکن است دچار افزایش فشار خون و یا افسردگی گردد که این عوامل سبب لطمه به مادر و فرزند میشود. فرزند سالم نتیجه و ثمر مادر سالم است. پس لزوم درمان استرس مخصوصا در این افراد بیش از یش اهمیت پیدا می کند.
اگر شما جزو افرادی هستید که در دوران بارداری استرس را تجربه میکند، جای نگرانی نیست و این شما نیستید که به تنهایی دچار این مشکل هستید. استرس تا مقدار معمول و متداول در این دوران حالتی طبیعی دارد و تاثیر زیادی بر سلامت مادر و فرزند نمی گذارد. اما استرسی مهم و قابل تامل است که به صورت استرس مزمن در بیاید. دراین شرایط است که فرد چه باردار باشد و چه در شرایط عادی، در معرض خطر قرار می گیرد.
انواع استرس در دوران بارداری
اینکه شما در دوران بارداری نگران خود و جنین باشید امری طبیعی است و حاصل ذوق و شوق مادر شدن است. عواملی چون شرایط کاری و اختلاف نظر با همسر می تواند بر ضربان قلب شما تاثیر داشته باشد اما این عوامل روزمره تاثیر منفی بر فرزند نخواهد گذاشت.
آن هیجاناتی که در دوران بارداری آزار دهنده است استرس های مزمن بوده که می تواند عوارضی مانند زایمان زودرس را سبب شود. زمانی که به شخصی استرس وارد می شود بدن در موقعیت پاسخ یا گریز قرار می گیرد و هورمون های استرس در بدن تولید می گردد. در نتیجه اثرات استرس بر روی فرزند شما نیزبی تاثیر نخواهد بود.
عوامل استرس زایی هستند که شدت زیادی دارند و میتوانند بر روی شما و جنین تاثیر منفی بگذارند:
- اتفاقات بزرگ و تکان دهنده مانند مرگ عزیزان، طلاق و جدایی، از دست دادن محل سکونت، از دست دادن شغل و…
- بروز مشکلاتی که به مدت طولانی فرد را درگیر میکند مانند آزار و خشونت همیشگی، مشکلات بهداشتی در دراز مدت، افسردگی و…
- حوادث و اتفاقات طبیعی و غیر مترقبه مانند زمین لرزه، سیل، طوفان و…
- درگیر مشکلات و آزار های روزمره نژادپرستانه و آسیب های روانی بابت اقلیت بودن
- اضطراب و استرس افراطی مانند ترس و دلهره بسیار زیاد از زایمان و نگران بودن در مورد سالم بودن فرزند
- سعی کنید در معرض شرایط و افراد دارای انرژی منفی قرار نگیرید زیرا باعث تشدید استرس در شما می شوند.
دلایل به وجود آمدن استرس دوران بارداری چیست؟
برای بروز استرس دلایل متفاوتی وجود دارد اما در بین زنان باردار دچار استرس بارداری چندین مورد است که حالتی مشترک دارد. برخی از این دلایل عبارتند از:
- هراس از سقط شدن جنین
- ترس داشتن از مرحله زایمان و درد شدید آن
- استرس بابت تغییراتی که در دوران بارداری به وجود می آید. مانند بروز خستگی، تهوع و تغییرات رفتاری و …
- هراس از چگونگی مراقبت و بزرگ کردن فرزند بعد از زایمان
- نگرانی بابت مشکلات مالی و هزینه های نگهداری و بزرگ کردن فرزند
استرس دوران بارداری به چه شکل خود را نشان می دهد؟
بروز استرس در زنان باردار به چهار حالت کلی علائم و نشانه ها را بروز می دهد. علائم جسمانی، علائم روانی، علائم عاطفی و علائم اجتماعی
نشانه های جسمانی استرس دوران بارداری: ممکن است نشانه هایی مانند افزایش ضربان قلب، درد در ناحیه قفسه سینه، مشکل در تنفس، بروز سردرد، اختلال در بینایی، دندان قروچه، سرگیجه، کمبود انرژی و خستگی، بروز مشکل در سیستم گوارش و معده و درد عضلات در فرد باردار در اثر استرس به وجود بیاید.
نشانه های روحی روانی استرس دوران بارداری: بسیاری از زنان باردار که دچار استرس دوران بارداری می شوند از کلافگی و سردرگمی، کم شدن حافظه، خواب های پریشان، عدم تمرکز، بلاتکلیفی و به هم خوردن نظم خواب شاکی هستند.
نشانه های عاطفی استرس دوران بارداری: از لحاظ عاطفی و احساسی زنانی که دچار استرس دوران بارداری هستند در بیشتر مواقع حس می کنند مقصر هستند، احساس گناه می کنند، اندوهناک می شوند، انکار می کنند، می ترسند، تحریک پذیر می شوند، احساس نگرانی دارند، حس تنهایی و ناامیدی دارند و خشم یا گریه را در این دوران تجربه می کنند.
نشانه های اجتماعی استرس در دوران بارداری: از دوستان و اطرافیان و حتی خانواده فاصله می گیرند و یا به صورت افراطی اشتهای زیاد یا کم در آنها نمود پیدا میکند.
تبعات بروز استرس دوران بارداری
عوارضی در این دوران بر اثر استرس به وجود می آید که تهدید کننده سلامت مادر و فرزند است. در ادامه این مطلب با عوارض بروز این گونه استرس ها می پردازیم:
فشار خون دوران بارداری: افزایش فشار خون بارداری یا پره اکلامپسی در بسیاری از مواقع به وجود می آید. هراس از این پدیده میتواند سبب استرس شود. اگر جزو افرادی باشید که فشار خون بالای قبل از بارداری داشته اند، در این دوران احتمال بروز فشار خون بالا افزایش پیدا می کند. بروز استرس در دوران بارداری می تواند بر فشار خون فرد باردار تاثیر بگذارد. افزایش فشار خون این دوران می تواند جسم شما را نیز تحت تاثیر قرار داده و زمینه را برای زایمان پیش از موعد فراهم کند. اگر به طور طبیعی دچار افزایش فشار خون شدید جای نگرانی نیست چون زنان باردار بسیاری دچار این عارضه می شوند.
سقط جنین: طبق تحقیقات علمی انجام شده مشخص شده است که بانوانی که به دلیل حوادث و اتفاقات منفی و شدید تحت استرس شدید قرار داشته اند، دو برابر نسبت به دیگر بانوان در خطر سقط جنین زودرس هستند.
بسیاری از مشاورین می توانند در این دوران با آرامش دادن فرد باردار عوارض فشار روانی را کمتر نمایند. سقط جنین بر اثر استرس بعد از هفته ششم بسیار کم است.
زایمان پیش از موعد: طبق تحقیقات صورت گرفته رابطه ای بین زایمان زودرس قبل از هفته سی و هفتم و استرس وجود دارد. نوزادانی که به صورت نارس متولد می شوند در یادگیری دچار اختلال شده و در دوران بزرگسالی نیز ممکن است دچار مشکلات در سلامتی، بیماری قلبی، فشار خون و دیابت شوند.
در آن تحقیقات مشخص شد که کودکان دارای وزن پایین مرتبط با استرس دوران بارداری مادران هستند. البته جای نگرانی از متولد شدن کودکان نارس وجود ندارد زیرا بسیاری از کودکان با این شرایط به دنیا آمده و دچار مشکل نمی گردند. چیزی که اهمیت دارد کنترل و مهار استرس در این دوران است تا مشکلات بعدی به وجود نیاید.
درمان استرس دوران بارداری
- صحبت کنید:
اگر هر گونه نگرانی و استرس دارید با افراد معتمد، پزشک و ماما یا خود در میان بگذارید. بعضی وقت ها متوجه می شوید که نگرانی شما بی دلیل بوده است. نزدیکانی مانند همسر، مادر، خواهر و… می توانند از گزینههای مناسب برای مشورت و تبادل تجربیات خود در این زمینه هستند.
- برای زایمان آمادگی پیدا کنید:
می توانید در کلاس های بارداری و زایمان شرکت کنید و با دانستن بیشتر راجع به این فرایند و آموختن تکنیک های تنفس و تن آرامی، خود را برای زایمانی راحت و سالم آماده کنید.
- خود را برای ورود نوزاد آماده کنید:
برای کم شدن مقدار فشار روانی از هفت ماهگی لوازم و ساک نوزاد را آماده نمایید. سیسمونی و لوازم مورد نیاز کودک را زودتر از زمان زایمان آماده کنید تا در این دوران به این مسائل فکر نکنید.
– به اندازه کافی استراحت کنید:
خستگی می تواند عامل استرس باشد و یا بر شدت آن بیفزاید. با تنظیم برنامه ای منظم برای کار و استراحت و خواب مناسب از مقدار استرس بکاهید.
- تغذیه مناسب را فراموش نکنید:
اینکه تغذیه مناسب داشته باشید با پرخوری تفاوت دارد. سعی کنید مواد غذایی مصرف کنید که در آن به مقدار کافی ویتامین و املاح و اسید چرب امگا۳ باشد. این رژیم غذایی در ماهی ها ، میوه ها وهمچنین در لبنیات ، گوشت بدون چربی و غلات کامل وجود دارد.
- فعالیت جسمی و ورزش فراموش نشود:
هنگامی که فعالیت بدنی و ورزش می کنید هورمون آندروفین ترشح می گردد. این هورمون نشاط آور طبیعی است و باعث حس سرخوشی و آرامش می گردد. همچنین تحرک بدنی و ورزش درد و تنش های عضلانی را نیز تسکین می دهد.
- مدیتیشن و درمان استرس دوران بارداری:
تمرینات مخصوص یوگا و مدیتیشن به همراه حرکات کششی مناسب ذهن و جسم شما را آرام میکند. این تمرینات میتواند فشار خون شما را نیز متعادل نگه دارد. با تمرینات مدیتیشن افکار منفی از دهن شما دور می شود یعنی همان عوامل ایجاد استرس.
- ماساژ:
از ماساژ میتوان برای بهبود دردهای عضلات و نواحی کمر و همچنین تورم بدن استفاده کرد. انجام این کار بر سلامت مادر و جنین تاثیر مثبت دارد.
- لذت از لحظات زندگی:
میتوانید با همسر خود لحظاتی زیبا را خلق کنید. با دوستان تفریحی بروید و کمی شکلات بخورید. سعی کنید شاد باشید و شرایط بی خطری را برای شاد بودن خلق کنید.
- نوشتن افکار مزاحم و کاهش استرس:
اگر موردی ذهن شما را به خود مشغول کرده است و یا اینکه از موضوعی ناراحت و خشمگین هستید و آن در ذهن شما ماندگار شده است، آن را بنویسید. نگذارید انرژی منفی در وجود شما ماندگار شود. اگر توان کنترل آن را نداشتید با افراد با تجربه، پزشک و ماما مشورت کنید. در صورت شدت آن از یک پزشک روانشناس متبحر کمک بگیریدو نسبت به دفع انرژی منفی از خانه و اطراف خود اقدام کنید.
با حفظ آرامش و مشاوره صحیح این دوران از زندگی را می توانید به خوبی سپری کنید و ثمره صبر و تحمل خود را در آغوش بکشید.
درباره عرفان کیهانی نژاد
عرفان کیهانی نژاد متخصص دیجیتال مارکتینگ میباشد که اکنون در این وبسایت به مدیریت سئو و بهینه سازی این وبسایت پرداخته
سایر نوشته های عرفان کیهانی نژاد
دیدگاهتان را بنویسید