استرس اجتماعی
درمان استرس اجتماعی
برای بسیاری از افراد در زمان قرار گیری و مواجهه با فعالیت های اجتماعی استرس، ترس و اضطراب به وجود می آید. برای این افراد قرارگیری در موقعیت های اجتماعی مطلوب نیست و احساس راحتی نمی کنند. در نتیجه دچار استرس و اضطراب اجتماعی شوند.
در واقع احساس و هیجان قرار گیری دراجتماع بالاتر از حالت خجالت و یا هیجان است. اینگونه افراد در زمانی که در مجامع و اجتماع قرار می گیرند به طور شدیدی ترس از این دارند که در مقابل دیگر افراد تحقیر شوند. آنها از این که مورد تایید دیگران قرار نگیرند در حال کلنجار با خود بوده و از این نکته نیز سرخورده میشوند که دیگر افراد در اجتماع به راحتی در آرامش و در حال تفریح و تعاملات هستند.
در بسیاری از مجامع پزشکی اضطراب اجتماعی مانند یک اختلال روانی شناخته می شود و گفته می شود که فرد در شرایطی است که ترسی همیشگی در زمان قرارگیری در موقعیت های اجتماعی همراه با خجالت، استرس، ترس و شرمندگی به سراغ او می آید. افرادی که استرس اجتماعی دارند در یافتن دوست نیز به مشکل برمی خورند. موقعیت های متفاوتی وجود دارد که فرد دارای استرس و اضطراب اجتماعی، در آن شرایط علائم این مشکل را بروز می دهد:
- زمان رفتن به مصاحبه های شغلی و یا مناسبات کاری
- دانشجویانی که برای راهنمایی از استاد خود دچار استرس اجتماعی میشوند
- در زمان بروز مشکلاتی نظیر سرقت و دزدی و هشدار دادن راجع به آن
- در زمانی که قرار است در حضور افراد بسیاری جایزه دریافت کنند
- رفتن به جشن ها و مراسم حتی خانواده و افراد نزدیک
- هنگام ملاقات و دیدار با افراد مختلف و یا نزدیکان برای بار اول
- در زمانی که فرد مجبور است در حضور جمع غذا بخورد
افرادی که ترس و استرس اجتماعی ندارند شاید موارد فوق عجیب به نظر برسد و از دید آنها این افراد، شخصیت هایی نامتعادل و یا مضحک به نظر برسند.
طبق بررسی هایی که انجام شده است در ایالات متحده حدود ۱۵ میلیون مبتلا به استرس اجتماعی وجود دارد و این افراد در بین همه ما بوده و نیازمند به کمک از طرف ما هستند.
به این نکته باید توجه داشت که این مشکل در دوران نوجوانی شکل می گیرد و اگر به خوبی کنترل نشود در سنین بالاتر می تواند سنگین تر و آزار دهنده تر باشد. اگر فرد بزرگسالی دچار این مشکل شود در روند کار، شغل و روابط اجتماعی با شرمندگی و خجالت مواجه شده و نمی تواند به زندگی عادی و نرمال به خوبی ادامه دهد.
نشانه های بروز این مشکل می تواند خود را در قالب رفتار و هیجانات، و یا به صورت علائمی در بدن نشان دهد.
علائم جسمی استرس اجتماعی: اینگونه افراد در زمان مواجهه با این اضطراب دچارعرق کردن، سرخ شدن رنگ چهره، بروز تهوع، ایجاد لرزش، بالا رفتن ضربان قلب، احساس درد در ناحیه سینه، خشک شدن دهان، سرگیجه، به لرزه درآمدن صدا، ناتوانی در برقراری ارتباط چشمی و… می شوند.
علائم اخلاقی و رفتاری استرس اجتماعی: آنها هراس از این دارند که دیگر افراد متوجه ترس و اضطراب آنها شوند، در صحبت کردن با افرادی که تمایل به برقراری ارتباط هستند دچار مشکل میشوند، بعضی از کارها را می ترسند در جمع انجام دهند زیرا استرس آن را دارند که به خوبی انجام نداده و توسط دیگران تحقیر گردند.
نشانه های اجتماعی استرس اجتماعی: در تعاملات کاری و کسب درآمد و شغل به مشکل بر می خورند، آنها در انتخاب شغل با دشواری مواجه می شوند، ممکن است شخصی را دوست داشته باشند اما توان آن را ندارند که با وی گفتگو داشته باشند و آن را ابراز کنند.
بعضی از علائم و نشانه ها می تواند در افراد مختلف نشانه های کمی متفاوت داشته باشند. البته می توان به خوبی در بسیاری از موارد این مشکل را مهار نمود و همچنین با همکاری افرادی که از این موضوع مطلع هستند از شدت آن کاست.
اثرات منفی استرس و اضطراب اجتماعی
درمان استرس امری مهم است و افرادی که به این مشکل دچار هستند زندگی راحتی ندارند و انرژی بسیاری را صرف میکنند که بر استرس خود غالب آیند. به همین دلیل در بسیاری از شرایط اجتماعی وارد نمی شوند که خود این عامل باعث بروز مشکلات زیر می گردد:
- انسانهای افسرده می شوند
- نسبت به صحبت و انتقاد از خود، حساس می شوند
- به افرادی تبدیل میشوند که توان دفاع از حق خود را ندارند
- مهارت اجتماعی آنها در زندگی در حد پایین قرار می گیرد
- تنهایی طلب شده و روابط اجتماعی کم و محدودی دارند
- بنابر فشارهایی که به آنها وارد می شود، سراغ سوء مصرف مواد و الکل می روند
- در مواردی تصمیم به خودکشی در ذهن آنها وجود دارد و یا این افکار را عملی می نمایند.
علت بروز استرس اجتماعی چیست؟
بهتر است بدانیم که چه شرایطی باعث بروز استرس و اضطراب اجتماعی میشود. هر پدیده ای میتواند عوامل مختلفی داشته باشد و در این زمینه عوامل زیر می تواند در بروز آن تاثیر داشته باشد:
عوامل ژنتیک: عامل ژنتیک و ارثی می تواند در انتقال این حالت در کودکان و خانواده موثر باشد.
ساختار مغزی: یک شکل مغزی به اسم آمیگدال در بروز این مشکل موثر است. آمیگدال فعال تر سبب میشود که ترس بیشتری در فرد به وجود آید و در نتیجه زمینه ی بروز این مشکل فراهم می شود.
تاثیر محیط: ممکن است این مشکل به این دلیل به وجود آید که زمانی در موقعیتی اجتماعی قرار گرفته است که از آن تجربه خوبی نداشته است. در خانواده نیز اگر پدر و مادر کنترل گر یا پرخاشگر وجود داشته باشد احتمال بروز این مشکل در کودکان بیشتر است.
سابقه حضور فردی مشابه در خانواده: اگر هر کدام از اعضای خانواده به این مشکل دچار باشند، احتمال ابتلای افراد دیگری از این خانواده نیز به این مشکل افزایش پیدا می کند.
ذات افراد: بعضی از افراد به طور ذاتی آرام، خجالتی و گوشه گیر هستند. احتمال بروز استرس اجتماعی در این افراد بیشتر است.
شرایط جدید در اجتماع: در بعضی از مواقع در زندگی شاهد تغییرات شرایط هستیم. این تغییرات می تواند افراد مستعد را دچار اضطراب اجتماعی نماید.
ظاهر و شرایط متفاوت: ممکن است شخصی دچار مشکلاتی در چهره، اندام، کلام و… باشد. ترس از تحقیر شدن و مورد قبول قرار نگرفتن، زمینه ساز استرس اجتماعی در این افراد است.
درمان استرس اجتماعی
روش های درمانی برای برطرف نمودن این مشکلات وجود دارد اما اینگونه افراد کمتر به آن دسترسی پیدا می کنند.
شما می توانید برای رهایی از این مشکلات با مراجعه به روانشناس روش های متفاوت و کاربردی برای بهبود و درمان این مشکل را پیش روی خود داشته باشید. کمک و یاری به این افراد توسط افراد آگاه می تواند اثرات بسیار خوبی از خود نشان دهد.
در مرحله اول باید کشف کرد که در مواجهه با چه موقعیت هایی این استرس به وجود می آید و شدت آن را درجه بندی نمود. در مراحل بعدی شخص در شرایطی قرار می گیرد که ممکن است مورد قبول واقع نشود. قرارگیری در این شرایط با کمک مشاور می تواند سبب شکل گیری اعتماد به نفس در فرد گردد که بتواند انتقادهای وارد شده و یا طرد شدگی را به خوبی کنترل کند.
در مراحل بعدی توسط کارشناس و دکتر به فرد روش های آموخته میشود که اگر مورد تایید و یا حتی تمسخر واقع شد بتواند با این حقیقت روبرو شود و آن را هضم کند.
این سلسله مراحل همراه با آموزش دادن روش های کنترل کردن استرس و اضطراب همراه است. روش هایی مانند تنفس عمیق برای کنترل اضطراب از این روش ها است. انجام این روش توسط فرد درمانگر می تواند برای از بین بردن اضطراب تکنیکی موثر باشد.
می توان از روش های شناختی رفتاری و رفتار درمانی استفاده نمود که روش هایی موثر و بی ضرر هستند.
درمان های تخصصی در کنار افراد متخصص برای از بین بردن استرس اجتماعی چیزی حدود دوازده هفته زمان میبرد و گاهاً این روش های درمانی به صورت جمعی و گروهی پیش می رود اما باید گروهی از افراد باشند که مشکلات مشابه با هم دارند.
شیوه های حمایتی توسط خانواده و اطرافیان می تواند برطرف شدن و کنترل این مشکل کمک زیادی کند.
در کنار روش های غلبه بر استرس و اضطراب به این گونه افراد تکنیک ها و مهارت های اجتماعی نیز آموزش داده میشود تا ارتباطاتی بهتر با دیگران داشته باشند.
درمان استرس اجتماعی با دارو
در کنار روند درمانی این افراد تجویز دارو نیز می تواند به عنوان مکمل مفید واقع شود. داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی و بازدارنده جذب سروتونین و همچنین بازدارنده جذب مونوآمین اکسیدازاستفاده می گردد. همچنین داروهایی هستند که با عناوین بنزودیازپین قوی شناخته شده که در روند درمان افراد توسط دکتر تجویز میگردد.
افراد مبتلا به استرس اجتماعی از داروهایی با عنوان مسدود کننده بتا نیزاستفاده می کنند. این داروها توان این را دارند که ضربان قلب افراد را پایین آورده و سبب کم شدن نشانه های فیزیکی اضطراب در فرد می گردد.
در پایان این مطلب باید بدانید که استرس اجتماعی مانند بیماری های دیگر به طور ناگهانی اتفاق نمی افتد. روند درمانی این مشکل نیز یک شبه برطرف نمی شود. از آنجایی که واکنش اینگونه افراد نسبت به درمان توسط درمانگر متفاوت است نمی توان زمان قطعی و تعیین شده برای درمان آنها متصور شد. بعضی افراد سریع تر به شرایط عادی باز می گردند اما افرادی دیگر نیاز به زمان بیشتری دارند.
درباره عرفان کیهانی نژاد
عرفان کیهانی نژاد متخصص دیجیتال مارکتینگ میباشد که اکنون در این وبسایت به مدیریت سئو و بهینه سازی این وبسایت پرداخته
سایر نوشته های عرفان کیهانی نژاد
دیدگاهتان را بنویسید